Witold Kepinski - 08 juni 2024

Canalys: Groei keert terug op Europese smartphonemarkt

Uit het laatste onderzoek van Canalys blijkt dat de groei op de Europese smartphonemarkt (exclusief Rusland) in het eerste kwartaal van 2024 terugkeerde, aangezien de verzendingen jaar op jaar met 2% groeiden tot 33,1 miljoen eenheden. Dit was te danken aan versoepelende macro-economische omstandigheden en het begin van een Android-vernieuwingscyclus voor apparaten die tijdens de pandemie waren gekocht.

Canalys: Groei keert terug op Europese smartphonemarkt image

Samsung was de grootste leverancier in het eerste kwartaal van 2024, met een marktaandeel van 37%, dankzij de sterke Galaxy S24-serie en een portfoliovernieuwing van de low-end A-serie. Apple kwam op de tweede plaats met een marktaandeel van 22%. Xiaomi, Motorola en HONOR completeerden de top vijf, met respectievelijk 16%, 6% en 3% marktaandeel.

Kloof tussen prijssegmenten groeit

“De kloof tussen de prijssegmenten wordt groter naarmate het premiumsegment meer naar het ultrahoge segment neigt en de massamarkt meer naar het lage segment neigt”, aldus Canalys-analist Runar Bjørhovde. “Het eerste kwartaal van 2024 had het hoogste premiumaandeel in Europa voor een eerste kwartaal ooit, aangezien smartphones die 800 dollar of meer kostten 32% van de verzendingen uitmaakten. De prestaties van de premiummarkt werden aangedreven door de Galaxy S24-serie van Samsung, die werd ondersteund door een grote marketinginvestering waarin de Galaxy AI onder de aandacht werd gebracht, naast aanzienlijke inruil- en bundelingspromoties. De verzendingen van de Galaxy S-serie naar Europa groeiden met 58% op jaarbasis tot 4,3 miljoen eenheden in het eerste kwartaal van 2024. Ondanks de kracht van het high-end segment steeg de ASP met slechts 2%, veroorzaakt door een regionale heropleving van de vraag naar budgettoestellen. Deze verbeterde vraag wordt weerspiegeld in de hoge aanwezigheid van budgetvriendelijke modellen in de top tien van meest verkochte apparaten, zoals de Samsung Galaxy A15 en Xiaomi's Redmi 13C en Redmi Note 13 4G. Een verbeterde vraag uit het lagere segment zal van cruciaal belang zijn om de markt in 2024 weer te laten groeien.”

“AI-mogelijkheden zullen de rest van het jaar de communicatie van leveranciers met consumenten in Europa bepalen, vooral voor die leveranciers die hun aanwezigheid in het premiumsegment willen versterken”, aldus Bjørhovde. “In een recent consumentenonderzoek uitgevoerd door Canalys, gericht op de Europese perceptie van AI-mogelijkheden op smartphones, beweerde 40% van de respondenten positief te zijn over wat AI-functies kunnen toevoegen aan hun smartphone-ervaring. Maar de kloof tussen interesse en koopintentie is waarschijnlijk groot. Bijgevolg moeten AI-mogelijkheden holistisch en evenwichtig worden gebruikt als onderdeel van bredere product- en merkmarketing, aangezien de gemiddelde Europese consument voorzichtig optimistisch is over AI-mogelijkheden op smartphones. Door in te spelen op de marketinghype en het overmatig gebruik van AI zal het risico op onvervulde consumentenverwachtingen, merkverwatering en een verminderd consumentenvertrouwen in de regio toenemen.”

AI

Voor diepere inzichten in de mening van consumenten over AI-mogelijkheden op smartphones kunt u het nieuwste gratis rapport van Canalys raadplegen, “ Now and next for AI capable smartphones report 2024 ”, waarin de marktontwikkeling, voorspellingen, marktfactoren, leveranciersstrategieën, marketingpotentieel en consumentenbelangen worden onderzocht. helling.

Canalys voorspelt dat de Europese smartphonemarkt (exclusief Rusland) in 2024 met 1% zal groeien, omdat de vraag bescheiden blijft ondanks de langere levenscycli van apparaten. “AI-mogelijkheden zullen vooral op de middellange tot lange termijn een ambitie blijven voor zowel consumenten als leveranciers en het is onwaarschijnlijk dat ze dit jaar een significante vraag zullen stimuleren”, aldus Bjørhovde. “Het komende jaar moeten leveranciers prioriteit geven aan het aanpassen van hun apparaatontwerpen om te voldoen aan de EU-richtlijn inzake ecologisch ontwerp, die de eisen voor software-updates, duurzaamheid en repareerbaarheid op smartphones zal verhogen. Het vinden van een balans tussen duurzaamheid, compliance, AI, merkversterking en hardware-innovaties zal van cruciaal belang zijn voor het succes van leveranciers in Europa in de jaren tot 2030.”

Europese (exclusief Rusland) smartphoneverzendingen en jaarlijkse groei Canalys Smartphone Market Pulse: Q1 2024

Leverancier

Verzendingen in het eerste kwartaal van 2024
(miljoen)

Marktaandeel in het eerste kwartaal van 2024

Verzendingen in het eerste kwartaal van 2023 (miljoen)

Marktaandeel in het eerste kwartaal van 2023

Jaarlijkse groei

Samsung

12.1

37%

11.9

37%

+2%

Appel

7.3

22%

8.8

27%

-17%

Xiaomi

5.4

16%

5.3

16%

+2%

Motorola

2.1

6%

1.2

4%

+73%

EER

1,0

3%

0,5

2%

+103%

Anderen

5.3

16%

4.7

14%

+11%

Totaal

33.1

100%

32.4

100%

+2%


Let op: Xiaomi bevat POCO. Door afrondingen kan het voorkomen dat de percentages niet optellen tot 100%. Bron: Canalys Smartphone Analysis (sell-in zendingen), mei 2024


Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024