Redactie - 14 april 2018

Video: Goud voor Philips in Heidelberg

Philips Lighting heeft in Heidelberg goud gewonnen bij de SAP Quality Awards, in de categorie Fast Delivery. In achttien maanden tijd werd SAP Hybris Cloud for Service wereldwijd, in totaal in zestig landen, uitgerold. Een van de factoren die dat mogelijk maakte was de keuze voor radicale standaardisering, en de filosofie ‘goed is goed genoeg’. Dit zorgt voor beheersbare kosten en snelheid. De redactie van Executive People en Dutch IT-channel was aanwezig bij de Award-uitreiking in Heidelberg en sprak met de verantwoordelijke executives bij Philips Ligting, Marcel Diepens en Jos Schrijers.

Eerder won Philips al de nationale competitie, waarbij het PostNL en Stahl achter zich liet. De lichtmarkt ondergaat een grote technologische transformatie. En bij een moderne markt horen ook moderne serviceprocessen. Voor Philips Lighting was dit reden om de bestaande systemen te vervangen door SAP Hybris Cloud for Service. SAP partner Acorel verzorgde de implementatie.

Transformatie

“Wij hebben ons getransformeerd tot marktleider in LED, connected lichtproducten, -systemen en -diensten”, vertelde Bart-Hendrik Huisman, Head of Customer Satisfaction bij Philips Lighting, toen. “Dankzij de implementatie van SAP Hybris Cloud for Service kunnen we onze klanten beter helpen bij het beantwoorden van vragen die met onze nieuwe diensten gepaard gaan. De software helpt ons dus bij het volbrengen van de grootse transformatie.”

Huisman is ontzettend trots met de gouden award en ziet het als erkenning voor het hele projectteam. “Samen met Acorel en SAP hebben we onvoorstelbaar snel gewerkt. Doordat we de functionaliteit bijna volledig binnen de standaard hebben gehouden – en we de business écht bij het project hebben betrokken – konden we de tool veel verder uitrollen dan in eerste instantie het plan was. Met als resultaat: een oplossing waar de interne klant wereldwijd om staat te springen.”

Complexe omgeving

“In eerste instantie richtten we ons op Europa, maar het project werd al snel uitgebreid naar diverse andere grote afzetmarkten: India en Noord-Amerika. Uiteindelijk hebben we de tool in een kortere tijd en tegen lagere kosten uitgerold in een groter gebied.” Philips Lighting en implementatiepartner Acorel slaagden daarin door de functionaliteit van de tool vrijwel volledig standaard te houden.

Romke Velders van Acorel zegt daarover: “Hoe meer markten, hoe meer lokale wensen. Maar ondanks de complexe omgeving is het ons gelukt bij de standaard te blijven en goed te omkaderen wat er opgeleverd moest worden. Ik ben heel trots op het team, en op de samenwerking tussen Philips Lighting, Acorel en SAP.

De implementatie van SAP Hybris Cloud for Service – of Cloud for Customer Satisfaction, zoals Philips Lighting het intern noemt – past volledig binnen de nieuwe weg die Philips Lighting is ingeslagen; van een leverancier in lampproducten naar marktleider in LED en ‘connected’ lichtproducten, - systemen en –diensten. “Voorheen benaderden klanten onze serviceafdeling met praktische vragen over onze lampen en armaturen”, vertelt Huisman.

Apps

Huisman besluit: “Maar sinds de introductie van Philips Hue krijgen we steeds meer vragen over onze apps en bijvoorbeeld over de verbinding van Philips Hue met smart home platforms. Daarmee ondersteunt SAP Hybris Cloud for Service onze transformatie naar een meer servicegeoriënteerde organisatie. Klantenservicemedewerkers zijn razend enthousiast; de anderen landen staan in de rij om ook met de tool te gaan werken. Philips Lighting (Euronext: LIGHT), de wereldwijde marktleider in verlichtingsproducten, -systemen en -diensten, levert innovaties die de waarde van ondernemingen ontsluiten en rijkere gebruikservaringen bieden die helpen levens te verbeteren. We bedienen zowel de professionele als de consumentenmarkt en zijn binnen de branche toonaangevend in het benutten van de mogelijkheden van het Internet der Dingen voor het transformeren van woningen, gebouwen en stedelijke omgevingen. In 2016 realiseerden we een omzet van 7,1 miljard euro met ongeveer 34.000 medewerkers in meer dan 70 landen." 

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024