Martijn Kregting - 30 november 2022

GovTech 2022: mondiale digitalisering onderbouwt lokale autonomie

De GovTech Summit 2022 is voorbij. Maar de uitwisseling van kennis en ervaring op het event van begin november in Den Haag vormt pas het begin van de reis voor veel bezoekers. Het internationale evenement voor innovatie in de publieke sector bracht internationale technologische vernieuwers en beleidsmakers samen, om te bedenken hoe overheden nu en de komende jaren kunnen navigeren en digitaliseren in een steeds complexer wordende digitale wereld.

Eddy Hartog, afdelingshoofd Technologieën voor smart communities, Europese Commissie, was op GovTech aanwezig om uit te leggen hoe de vertaalslag gemaakt moet worden voor de ruim 86.000 gemeenten die de EU telt. Met behulp van het Living in.EU-initiatief wil Hartog met zijn team al die gemeenten op een lijn te krijgen om samen technologieën te (laten) ontwikkelen die het deze gemeenten mogelijk moet maken om zoveel mogelijk autonomie te behouden op het gebied van technologie.

“Het is belangrijk om die controle te behouden en niet door grote technologie-bedrijven opgelegd te krijgen hoe digitalisering moet plaatsvinden. Daarvoor heb je modulaire systemen nodig, zodat elke gemeente op basis van standaard bouwblokken eigen keuzes kan maken bij de digitale inrichting van de eigen omgeving. Daarvoor is het ook belangrijk om, zoals de EU dat probeert, een gezamenlijke normen- en waardensysteem te hebben voor technologie: hoe ga je met data om, hoe ga je met AI om. Want digitalisering vindt hoe dan ook plaats, het is een gegeven. Wat gemeenten moeten beantwoorden, is de vraag hoe zij dit incorporeren in hun eigen beleid, om zo hun eigen normen en waarden te handhaven.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb