Martijn Kregting - 06 december 2022

GovTech 2022: digitalisering juridisch systeem vergt meer dan technologie

De GovTech Summit 2022 is voorbij. Maar de uitwisseling van kennis en ervaring op het event van begin november in Den Haag vormt pas het begin van de reis voor veel bezoekers. Het internationale evenement voor innovatie in de publieke sector bracht internationale technologische vernieuwers en beleidsmakers samen, om te bedenken hoe overheden nu en de komende jaren kunnen navigeren en digitaliseren in een steeds complexer worden digitale wereld.

Digitalisering van bijvoorbeeld een justitieel systeem vergt veel meer dan alleen technologie, stelt Pedro Tavares, Staatssecretaris van Justitie, Portugal. “Het gaat om een combinatie van technologie, vaardigheden van mensen om technologie in te bedden in justitiële processen en om communicatie richting ‘gebruikers’: burgers en bedrijven. Zodat zij weten hoe en waar ze terecht kunnen met vragen of behoeften op juridisch gebied. En dat moet op transparante en toegankelijke wijze gebeuren.

Tijdens de GovTech Summit wilde Tavares vooral overbrengen hoe belangrijk het is om hiertoe tot samenwerking tussen de publieke en private sector te komen. Beide partijen hebben elkaar nodig om de uitdagingen van een juridisch systeem in de huidige digitale samenleving om te buigen in kansen.

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29