Redactie - 13 december 2017

Video BI Awards: De slimste organisatie van Nederland

International Bike Group (Fietsenwinkel.nl) is sleepte vorige week de titel Slimste Organisatie van Nederland in de wacht. De vakjury had tijdens de finale van de Dutch BI & Data Science Award de keuze tussen ProRail, het Kadaster en International Bike Group. De jury van de Dutch BI & Data Science Award maakte zijn definitieve keuze bekend tijdens het congres ‘Intelligence at the speed of Business’ op 7 december in Nieuwegein.Executive People was aanwezig als mediapartner, en maakte deze reportage.

Disruptie

De jury vindt dat het tot de verbeelding spreekt hoe een jong team door intelligent gebruik van data een klassieke bedrijfstak verandert. International Bike Group laat met Fietsenwinkel.nl zien hoe je door een heel sterke focus op data en online disruptie kunt veroorzaken in een bestaande branche en heel snel kunt groeien. Alle processen zijn in kaart gebracht en worden gemonitord met Business Intelligence (BI). Er is een overzichtelijk aantal scherpzinnige KPI’s geformuleerd die aangeven of de business goed draait. KPI’s die via feedback-mechanismen ook automatisch stuurbeslissingen genereren of voorstellen.

De publieksprijs van de Dutch BI & Data Science Award 2017 ging ook naar Fietsenwinkel.nl. De winnaar werd gekozen uit de drie finalisten via een online poll en een stemming onder de bezoekers van het congres. In totaal ruim 4200 stemmen.

Overeenkomst: voorspellen met data

De drie finalisten hadden gemeen dat ze data centraal stellen in hun proces en hier voorspellende elementen aan hebben toegevoegd. Zo simuleert het Kadaster op basis van een model waar straten blank komen te staan wanneer een forse hoosbui over een stad trekt, experimenteert ProRail met algoritmes om spoorlopers te voorspellen en weet fietsenwinkel.nl op basis van tal van bronnen te voorspellen welke fiets op welk moment het beste verkoopt.

Voor de jury is doorslaggevend geweest dat de organisatie aantoonbaar data inzet voor continu verbeteren en innovatie en dat dit bedrijfsbreed is geïmplementeerd. En nog belangrijker, dat hierdoor daadwerkelijk de resultaten zijn verbeterd en een continue groei heeft ingezet.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024