Redactie - 08 maart 2021

Internationale Vrouwendag: Verandering start bij jezelf

Internationale Vrouwendag: Verandering start bij jezelf image

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is #ChooseToChallenge. Als individuen kunnen we er allemaal voor kiezen om gendervooroordelen en ongelijkheid aan de kaak te stellen. Omdat ik persoonlijk erg bezorgd ben over gendergelijkheid, heb ik besloten dit artikel te schrijven om de aandacht te vestigen op gendergelijkheid en om de prestaties van vrouwen te vieren. Ik roep alle leiders in IT-organisaties op om samen te helpen bij het creëren van een inclusieve wereld.

Het goede nieuws
Laten we beginnen met goed nieuws. In de afgelopen jaren hebben vrouwen furore gemaakt in de technologiebranche.

  • Sheryl Sandberg werd in 2008 COO van Facebook en het eerste vrouwelijke bestuurslid.
  • Susan Wojcicki, de eerste vrouwelijke CEO van YouTube in 2012
  • Sophie Proust werd in 2019 Chief Technology Officer van Atos.
  • Nazzic Keene werd in 2019 benoemd tot Chief Executive Officer van SAIC.

De afgelopen jaren zijn er dus meer vrouwen aangesteld als leiders van grote tech organisaties. Maar is dat echt goed nieuws? Moet het in 2021 niet als normaal worden beschouwd om vrouwelijke leiders te hebben in de grootste technologiebedrijven?

We zijn er nog niet

We hebben nog een lange weg te gaan als we naar de cijfers kijken. Vrouwen behalen ongeveer de helft van de wetenschappelijke en technische diploma's, maar volgens onderzoek van McKinsey maken zij minder dan 20 procent uit van de mensen die in die velden werkzaam zijn. Volgens onderzoek van PwC zegt slechts 3 procent van de vrouwelijke studenten dat een carrière in de techniek hun eerste keuze is. De reden? De technologiesector wordt nog steeds notoir door mannen gedomineerd. Het lijkt een vicieuze cirkel: er zijn aanzienlijk minder vrouwen in tech organisaties te vinden en daardoor zijn ook minder vrouwen geneigd om een carrière in tech na te streven.

Bovendien worden vrouwen in de techsector vaker gediscrimineerd. Ongeveer 48 procent van de vrouwen in banen in de wetenschap, technologie, techniek, wiskunde (STEM) meldt discriminatie bij het wervingsproces. Dus wat kunnen we doen om die cyclus te doorbreken? Ik vroeg mijn collega en tech leider Detelina Vassileva naar haar IT-reis.

Detelina's IT-reis

Detelina is Hoofd van Managed Services binnen HeleCloud. Ze studeerde psychologie en was op zoek naar een baan met flexibele werktijden. Ze begon haar tech carrière in een webhostingbedrijf met 50 andere collega’s waarvan slechts één andere vrouwelijke collega. Detelina had het geluk dat ze zelden gendervooroordelen voelde of anders werd behandeld dan haar mannelijke tegenhangers. Ondanks dat heeft Detelina nog genoeg voorbeelden.

“Ik heb een aantal technische sollicitatiegesprekken geleid waarbij de kandidaat dondersgoed wist dat ik de manager was en desondanks besloten ze zich tot mijn mannelijke collega's te wenden om de technische vraag te beantwoorden die ik stelde. Ik heb het de eerste paar keer niet gezien zoals het was. Ik dacht dat het de blauwe ogen van mijn mannelijke collega waren. "

Detelina voelde zich gelukkig enorm gewaardeerd in veel van haar rollen en soms juist vooral omdat ze een vrouw was. Detelina woont momenteel in Bulgarije, waar het wat minder uitzonderlijk is voor vrouwen om in tech te werken dan in veel andere landen. Vrouwen in leidinggevende posities is in Bulgarije echter een ander verhaal.

"Vandaag hoorde ik op de radio dat er een vraag aan de luisteraars werd gesteld: "hoe zou je reageren op een vrouw in een leidinggevende functie? " Het is gênant om zo'n vraag te horen via de nationale radio in 2021. Ik heb technische teams geleid naast mannelijke leiders en mensen leken het vanzelfsprekend te vinden dat ik als vrouw degene moet zijn die zich bezighoudt met Excel-rapporten en vakantiegoedkeuringen. Ironisch genoeg waren het typisch de mannelijke teamleiders die hun technische focus hadden opgegeven en besloten om alleen het management te doen." aldus Detelina.

Waarom je een divers team nodig hebt

Genderdiversiteit in je organisatie is van groot belang. Zorgen voor gelijke vertegenwoordiging heeft positieve effecten in de gehele organisatie.

1. Verschillende perspectieven

Het hebben van een divers team betekent dat je zal profiteren van het hebben van verschillende perspectieven van zowel de mannen als de vrouwen in je organisatie. Dit leidt tot betere resultaten.

2. Verbeterde samenwerking en processen

Onderzoek suggereert sterk dat teamsamenwerking en processen worden verbeterd door de aanwezigheid van vrouwen in een team.

3. Meer sales!

Volgens onderzoek van Harvard hebben teams met een lager percentage vrouwen een lagere omzet en lagere winsten dan teams met een evenwichtige gendermix. De winst stijgt naarmate het aandeel vrouwen tot 50 procent toeneemt.

4. Betere recruitment en reputatie

Volgens onderzoek van PwC waardeert 85 procent van de vrouwelijke millennials werkgevers met een sterke staat van dienst op het gebied van diversiteit enorm en zoeken ze ook naar dergelijke werkgevers. Als je de reputatie heeft van een inclusieve werkgever, verbetert je reputatie op de arbeidsmarkt.

Ik denk dat de conclusie duidelijk is: organisaties gedijen goed als vrouwen de helft van het personeelsbestand van de organisatie uitmaken. Tijd om teams te diversifiëren!

Wat kunnen organisaties doen om het team te diversifiëren?

Het is van groot belang dat leiders - zowel mannen als vrouwen - een duidelijk standpunt innemen over gendergelijkheid en dat ze bijdragen aan het creëren van een inclusieve wereld.

1. Erken het probleem

De eerste op weg naar gendergelijkheid is het erkennen van het probleem. Alleen door een probleem te erkennen, kun je een draagvlak creëren en verandering in gang zetten.

2. Zet genderdiversiteit centraal

Besteed extra tijd en middelen aan het aannemen van vrouwen. Zeg niet alleen "we moeten meer vrouwen aannemen", en laat het daarbij, maar handel er echt naar. Gebruik bij het aannemen van personeel geen gendered taal. Door dit te doen, ‘sorteer’ je sollicitanten al voordat ze uberhaupt hebben gesolliciteerd. Wees bereid om in te huren voor potentieel, vooral in de DevOps-ruimte. Word lid van organisaties zoals Women Who Code, spreek op hun evenementen en praat met hun leden. En vier de toenemende diversiteit!

3. Creëer inclusief beleid en behoud vrouwen

Het wervingsproces verbeteren is een stap in de richting van meer vrouwen in de technologie. Uit onderzoek blijkt echter dat het behouden van vrouwen in de tech-industrie ook een behoorlijke uitdaging is. Vrouwen verlaten de tech-industrie aanzienlijk eerder en vaker dan mannelijke collega's. Waardeer vrouwelijke collega’s oprecht. Vrouwen worden nog te vaak onderschat in hun rol en hebben de neiging zichzelf te onderschatten in de tech-industrie, dus het is belangrijk om expliciet te laten zien dat je ons waardeert. Zorg ervoor dat je een gevoel van verbondenheid creëert waarbij iedereen het gevoel heeft een ondersteunende structuur te hebben binnen de organisatie. En last but not least: nodig vrouwelijke teamleden uit om hun stem te laten horen.

Detelina’s gouden tip voor vrouwen in tech

Ik vroeg mijn collega Detelina om haar beste tip voor andere vrouwen die in tech werken of een carrière in tech nastreven.

"Wees moedig. Neem de tijd om je voor te bereiden en zelfvertrouwen op te bouwen en ga dan verder. Je hebt waarschijnlijk in je carrière overal extra hard voor gewerkt. Laat aan andere vrouwen die een tech carrière ambiëren wat je hebt bereikt en inspireer hen”, aldus Detelina.

Wil je meer weten over Internationale Vrouwendag 2021? Bekijk deze website: https://www.internationalwomensday.com

Door: Eva Kleingeld, Marketing Lead Benelux bij HeleCloud