Redactie - 29 november 2021

Hoe CDN de gebruikerservaring verbetert

Content delivery networks (CDN's) kunnen de levering van uw content aan gebruikers versnellen. Het is moeilijk voor te stellen dat een groot online bedrijf zonder CDN kan. Hieronder vertellen we u hoe u CDN kunt aanpassen aan de behoeften van uw project.

Laten we eerst bespreken wie caching nodig heeft en waarom. Als we rekening houden met de hoge eisen van de hedendaagse gebruikers, is het antwoord 'iedereen'. Een paar seconden wachten op het laden van een applicatie, een video of een webpagina is te veel voor elke moderne gebruiker.

Vanaf 2010 beschouwt Google de snelheid van gebruikersinteractie met content als een van de belangrijkste rankingstatistieken. Uit eigen onderzoek van Google blijkt dat websiteconversie direct afhangt van de websitesnelheid. Volgens Google is een van de manieren om de gebruikerservaring te verbeteren het gebruik van CDN.

Welke problemen CDN kan oplossen?

Als er geen content delivery-netwerken zouden bestaan, zou elk groot bedrijf een enorm datacenter moeten bouwen of huren om alle benodigde resources op één locatie te verzamelen. Waar kan zo'n strategie toe leiden?

  • Onvoldoende kanaalbandbreedte. Boeketten verkopen in de enige winkel in uw district is niet hetzelfde als het runnen van een website met tienduizenden verwachte gebruikers. Een gemiddelde moderne webpagina weegt 2174.2 KB. Als we deze waarde vermenigvuldigen met 1.000 gelijktijdige gebruikers (wat een vrij bescheiden aantal is), zien we in dit geval dat de server 2 GB aan verkeer tegelijk moet verzenden.
  • Extreem hoge ping bij het verzenden van verzoeken naar de server. Als er geen distributienetwerk is, worden alle verzoeken naar dezelfde server gestuurd ongeacht hoe ver de client zich daar vandaan bevindt. Kunt u zich voorstellen hoe hoog de latentie zal zijn als uw datacenter zich in Berlijn bevindt terwijl uw doelgroep in Indonesië woont?
  • Lage veerkracht van de infrastructuur. Triviale elektriciteitsstoringen zorgen ervoor dat uw server stopt met werken, laat staan piekbelastingen die altijd optreden wanneer dit het minst wordt verwacht.

Nu vertellen we u hoe u dergelijke problemen kunt oplossen.

Gemakkelijker met klanten van wereldwijd samenwerken

CDN is erg snel in het leveren van uw content aan verre streken

Als u statische content levert, kunt u beter een provider kiezen die in veel regio's actief is. De apparatuur bevindt zich bij voorkeur in Tier III- of IV-datacenters en in grote verkeersknooppunten. In dit geval is het proces voor het leveren van inhoud ongetwijfeld betrouwbaar en zeer snel.

g-core-labs-uptime-institute-datacentertiers-2021.png

Correlatie tussen tier en waarden zoals geclassificeerd door het Uptime Institute

Het GetCourse-platform stelt zijn gebruikers bijvoorbeeld in staat zijn betaalde video-tutorials te publiceren voor miljoenen kijkers uit Europa, Azië, Oceanië en de GOS-landen. Als ook maar één online student het collegegeld heeft betaald, maar om wat voor reden dan ook de les niet kan bekijken is dit een groot probleem voor het bedrijf. Het moet zo snel mogelijk worden opgelost. Daarom is het leveren van hoogwaardige content op iedere locatie ter wereld een prioriteit voor de GetCourse-ontwikkelingsstrategie.

“Het GetCourse-platform wordt dagelijks door miljoenen gebruikers bezocht. Onze belangrijkste taak is om hen een kwalitatief hoogstaand product te bieden dat 24/7 over de hele wereld beschikbaar is”, legt Sergey Mikhaylov, mede-eigenaar en managing partner van GetCourse, uit. “Dit zou onmogelijk zijn als we geen goede infrastructuur hadden waarmee we alle problemen met de beschikbaarheid van diensten konden oplossen. Gelukkig heeft G?Core Labs ons geholpen het op te lossen”.

Het gebruik van CDN was de ideale manier om dit probleem aan te pakken. GetCourse-experts testten de diensten die door verschillende leveranciers werden aangeboden en waren ontevreden toen ze ontdekten dat die diensten niet beschikbaar waren in het buitenland. Ze testten ook de diensten van een van 's werelds grootste CDN-providers, maar met de petabytes aan verkeer die elke maand door het platform 'passeerden' bleek de prijs voor de diensten van de wereldleider onredelijk hoog.

Als gevolg hiervan is ge keuze van de makers van het platform voor gevallen op de G?Core Labs CDN-service. De kwaliteit bleek dezelfde te zijn als bij de meest toonaangevende bedrijven ter wereld, maar de uiteindelijke prijs was aanzienlijk lager.

Met CDN kunt u video-inhoud zonder vertragingen uitzenden

Als je videocontent aanlevert, bijvoorbeeld aan de gebruikers van een streamingdienst, is het van belang dat de aanbieder deze zonder buffering kan leveren. Stel dat u al weet hoe u uw inhoud moet opslaan en verwerken. Hoe kun je het aan de gebruikers leveren en het zo "dicht" mogelijk bij hen maken?

Streaming is een fundamenteel onderdeel van het hover.link-platform. Voor dit bedrijf is het belangrijk dat haar platform ook bij wisselende belasting altijd stabiel werkt. Hun doel is om evenementen in de beste kwaliteit over de hele wereld uit te zenden.

Om dit probleem op te lossen, richtte de online evenementorganisator zich ook tot G-Core Labs. Dat kwam omdat het streamingplatform van G-Core Labs is geïntegreerd met CDN en omdat de hoge prestaties van G-Core Labs worden gegarandeerd door Intel-technologieën (in april 2021 behoorde de provider tot de pioniers van de wereld die begonnen zijn met het integreren van Intel Xeon Scalable van de 3e generatie (Ice Lake) in de serverinfrastructuur van hun diensten). Hierdoor kon het project zonder vertraging evenementen over de hele wereld uitzenden.

CDN versnelt het laden van online games

Zelfs als de latentiesnelheid niet meer dan enkele milliseconden bedraagt, kunnen de ontwikkelaars hun gebruikers kwijtraken. Daarom hebben online games maximale bandbreedte en de hoogst mogelijke netwerkprestaties nodig.

Aanvankelijk bevonden de meeste spelers van World of Tanks zich in Europa en in de GOS-landen, waardoor het noodzakelijk was om op deze markt een content delivery-netwerk in te zetten. Wereldwijde CDN-providers hadden geen goed ontwikkelde infrastructuur in de vereiste regio's en konden de ontwikkelaar niet alle benodigde services bieden.

Toen Wargaming G-Core Labs om hulp vroeg, was hun doel om de time-to-play-waarde te verminderen. Deze time-to-play-waarde geeft aan hoe lang de eindgebruikers moeten wachten tot de game wordt gelanceerd. De provider bouwde speciaal voor de behoeften van Wargaming een P2P-netwerk en verbond dit rechtstreeks met de infrastructuur van de grootste telecomoperators.

CDN snel en zonder codering inschakelen

De wereldwijde leverancier van cloud- en edge-oplossingen G-Core Labs vereenvoudigt het overstappen op zijn CDN voor particuliere gebruikers die geen kennis van coderen hebben of wiens middelen van het ontwikkelteam beperkt zijn. Nu kunt u uw website overschakelen naar het wereldwijde netwerk voor inhoudslevering zonder de code van uw website te wijzigen.

Om het overstappen naar CDN te vereenvoudigen, hebben experts van G-Core Labs een WordPress-plug-in ontwikkeld en hun netwerk voor contentlevering geïntegreerd met DNS-hosting. Hierdoor kunnen de gebruikers hun websites binnen een paar minuten verbinden met CDN zonder codering. Om uw website met CDN te integreren, hoeft u alleen maar een paar eenvoudige handelingen uit te voeren in uw persoonlijke account op de website van de provider. Het systeem doet automatisch de rest.

Waarop moet je letten bij het inschakelen van CDN

CDN is een snelle en gemakkelijke manier om de levering van uw content aan de gebruikers te versnellen. Overweeg de volgende punten voordat u deze inschakelt:

  • De verhouding tussen statische en dynamische inhoud. De netwerkbandbreedte die nodig is voor de levering van statische inhoud verschilt van de bandbreedte die nodig is voor de levering van dynamische inhoud (bijvoorbeeld voor games en streams).
  • Locatie van de gebruiker. Overweeg de geografische regio's waarin het CDN aanwezig moet zijn.
  • Netwerkprestaties. Gebruik de juiste technieken om uw CDN te testen. Met synthetisch testen kunt u waardevolle informatie over uw website krijgen, en RUM-tests (Real User Metrics) geven u nauwkeurigere gegevens over hoe uw provider werkt met de echte gebruikers. Dit is precies de informatie die gebruikt moet worden voor het beoordelen van de CDN-prestaties.
  • CDN-providerinstellingen. Controleer of de leverancier oplossingen biedt waarmee u CDN eenvoudig met uw product kunt integreren. Of CDN een dergelijke functie heeft, zoals het vooraf laden van zware inhoud om de levering van inhoud te versnellen. En of er een optie is waarmee u de cache en cache-opslag te beheren.

Klanten van G?Core Labs kunnen CDN 14 dagen gratis gebruiken. Doordat de CDN is geïntegreerd met de DNS-hosting van de provider, kunt u uw website in slechts enkele minuten zonder codering met het CDN verbinden. Met deze oplossing kunt u gecachte inhoud leveren aan gebruikers in meer dan 100 steden over de hele wereld met een gemiddelde snelheid van minder dan 30 ms.

Door: Sam Davis (foto), Vice president of products of G-Core Labs

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023