Martijn Kregting - 09 februari 2024

Gen AI: van revolutie naar evolutie?

Waar 2023 het jaar was van de doorbraak van generatieve (gen) AI, lijkt 2024 voorbestemd te zijn een overgangsjaar te worden. Vorig jaar leek elke organisatie op de gen AI-trein te willen springen, dit jaar verwachten veel CIO's vooral te gaan kijken naar wat men daadwerkelijk kan met de technologie. Gen AI wordt gedemocratiseerd, zoals marktonderzoeker Gartner het al aangaf in zijn top-10 strategische trends voor 2024. Wat dat voor Nederlandse organisaties kan betekenen, daar gaat Dutch IT Leaders op 23 april dieper op in tijdens zijn Future of Business Technology-evenement met ‘Data en AI’ als onderwerp. Binnenkort wordt de locatie en inschrijflink bekend gemaakt.

Gen AI: van revolutie naar evolutie? image

Van experimenteren naar keuzes maken en opschalen: waar heeft gen AI impact en waar is de opbrengst de investering misschien niet waard? Of, zoals senior analist Sarah Watt van Gartner het in een binnenkort te publiceren interview stelt: natuurlijk kun je een nog altijd vrij complexe technologie als AI inzetten om een simpel probleem op te lossen. Maar daar zijn ongetwijfeld ook simpeler, kosteneffectiever instrumenten voor. “Je moet geen complexe oplossing toepassen op een simpel probleem.”

Recordtempo ontwikkeling AI

Generative AI heeft zich het afgelopen jaar al in recordtempo ontwikkeld. ChatGPT en Bard zijn de meest bekende gen-AI toepassingen, maar voor het bedrijfsleven is er nog veel meer mogelijk. En dat zien zowel IT- als business-beslissers. Zo is maar liefst 99 procent van alle organisaties van plan om het komende jaar concreet met AI-toepassingen aan de slag te gaan, zo vertelde Roy Ikink, managing director en Technology Lead van Accenture Nederland, eind vorig jaar in een interview met Dutch IT Leaders.

Waar Large Language Modellen (LMM’s) zoals ChatGPT, Bard en de vele afgeleide toepassingen bij uitstek geschikt voor zijn, is het snel en adaptief toegankelijk maken van enorme volumes aan informatiebronnen – intern en extern. Dit betekent dat de snelle adoptie van Gen AI de kennis en vaardigheden in de onderneming aanzienlijk zal democratiseren. LMM’s stellen bedrijven in staat hun werknemers te verbinden met kennis in een conversatiestijl met een rijk semantisch begrip.

Gen AI wordt, zo stelt Gartner, de komende jaren gedemocratiseerd door een combinatie van massaal voorgetrainde modellen, cloud computing en open source, waardoor deze modellen toegankelijk worden voor werknemers wereldwijd. Gartner voorspelt dan ook dat in 2026 ruim 80 procent van de ondernemingen GenAI API’s en modellen zal gebruiken en/of GenAI-compatibele applicaties in productieomgevingen zal toepassen. Begin 2023 was dat nog geen 5 procent.

Energie voor creativiteit

En al blijft softwareontwikkeling voorlopig nog grotendeels mensenwerk – iets dat Amis-CEO André van Dalen vorig jaar in gesprek met Dutch IT Leaders treffend omschreef – ook hier kan gen AI mensen helpen om hun energie te stoppen in het creatieve deel van het proces. Bijvoorbeeld via AI-ondersteunde ontwikkeling: het gebruik van AI-technologieën, zoals Gen AI en machine learning, om software-ingenieurs te helpen bij het ontwerpen, coderen en testen van applicaties.

AI-ondersteunde software-engineering verbetert de productiviteit van ontwikkelaars en stelt ontwikkelteams in staat te voldoen aan de toenemende vraag naar software om het bedrijf te runnen, aldus een andere strategische trend van Gartner. Met deze op AI gebaseerde ontwikkeltools kunnen software-ingenieurs minder tijd besteden aan het schrijven van code, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan meer strategische activiteiten, zoals het ontwerp en de samenstelling van aantrekkelijke bedrijfsapplicaties.

Tipje van de sluier

Of Gen AI nou ingezet wordt om toepassingen te helpen ontwikkelen of meer informatie sneller toegankelijk te maken, aan het einde van dit jaar zullen we ongetwijfeld al veel successen en leerzame mislukkingen langs hebben zien komen. Wat de plannen van Nederlandse organisaties zijn, daarover lichten CIO’s tijdens het Future of Business Congres 2024 hun eigen tipje van de sluier op. Onder meer SURF, Luchthaven Schiphol, de Nederlandse Spoorwegen en De Nederlandsche Bank geven aan wat hun uitdagingen en ambities zijn op het gebied van onder meer – maar niet alleen – data en AI.

Noteer 23 april 2024 alvast in uw agenda!

Martijn Kregting
Hoofdredacteur Dutch IT Leaders
m.kregting@dutchitleaders.nl