09 juli 2025

Hoog tijd dat de IT-sector duurzaamheid serieus gaat nemen

Extreem weer, verhitte discussies over elektrische auto’s en internationale topconferenties zoals COP29 (die over het algemeen weinig opleveren) maken één ding duidelijk: duurzaamheid is geen hokje om af te vinken, het is een maatschappelijke noodzaak. Tegelijkertijd staat klimaatbeleid wereldwijd onder druk nu de VS federale klimaatmaatregelen terugdraaien en ook de EU overweegt om groene wetgeving, zoals de CSRD en CSDDD, samen te voegen en mogelijk af te zwakken. De Europese Raad heeft inmiddels de zogenaamde ‘Stop-the-clock’-richtlijn aangenomen, waarmee zowel de CSRD als de CSDDD wordt uitgesteld en mogelijke herziening of afzwakking van deze wetgeving in gang is gezet. Toch is er een groeiend besef dat geen enkele sector, geen enkel bedrijf en geen enkele generatie zich nog aan duurzaamheidsverantwoordelijkheid kan onttrekken.

Hoog tijd dat de IT-sector duurzaamheid serieus gaat nemen image

Schone energie is niet perfect - maar het is een begin

Hernieuwbare energie is essentieel om de uitstoot te verminderen, maar zelfs de meest groene oplossingen hebben tekortkomingen. Kernenergie stoot weinig CO₂ uit, maar zorgt voor radioactief afval en de achterliggende, benodigde infrastructuur heeft juist een grote CO₂-voetafdruk. Big Tech investeert momenteel in experimentele kernreactoren die sommige van deze problemen mogelijk het hoofd kunnen bieden, maar vooralsnog is deze technologie er niet. Een andere energiebron, windenergie, is schoon en hernieuwbaar, maar de turbinebladen zijn lastig te recyclen en belanden vaak op de vuilnisbelt.

Deze imperfecties leiden tot discussies, maar leren ons ook een belangrijke les: laat het streven naar perfectie geen excuus zijn om niets te doen. Het is mogelijk om tekortkomingen te erkennen en toch te kiezen voor oplossingen die de impact op het klimaat drastisch verminderen - niets doen is geen optie.

Wat de ‘mislukking’ van COP29 ons leert

De COP29-top van vorig jaar in Bakoe was bedoeld om een nieuwe impuls te geven aan wereldwijde klimaatmaatregelen, maar in plaats daarvan waren veel stakeholders teleurgesteld over de uitkomsten. De afgesproken 300 miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden tegen 2035 valt in het niet bij de 1,3 biljoen dollar die deze landen daadwerkelijk nodig hebben. Bovendien faalde de top erin om met kaders te komen waarmee sectoren hun eigen duurzaamheidsbeleid kunnen afstemmen of sectorgerichte oplossingen kunnen implementeren. De resultaten van COP29 laten zien wat er structureel misgaat: gebrek aan urgentie en daadkracht.

Voor bedrijven biedt dit een duidelijke les: vooruitgang vraagt niet om vage ambities, maar om concrete, meetbare stappen. Duurzaamheid draait niet om beloften, maar om heldere strategieën die zichtbaar resultaat opleveren en vertrouwen creëren.

Gen Z houdt ons verantwoordelijk

Gen Z (mensen geboren tussen 1997 en 2012) is milieubewust, goed geïnformeerd en heeft geen probleem om van zich te laten horen. Hun boodschap aan werkgevers is glashelder: duurzaamheidsbeleid moet in lijn zijn met hun waarden. Uit Deloitte’s Gen Z- en Millennial-onderzoek uit 2024 onder ruim 23.000 ondervraagden wereldwijd blijkt dat 44% weleens een baan heeft afgewezen vanwege een gebrek aan ethische overeenstemming. Daarnaast spreekt maar liefst 54% zich actief uit richting werkgevers om klimaatmaatregelen te prioriteren.

Deze generatie stelt hoge eisen aan bedrijven en overheden, maar kijkt ook nadrukkelijk naar oudere generaties die nu de beslissingen nemen om met gepaste maatregelen te komen. De klimaatcrisis is echter niet alleen hún strijd, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en het is tijd dat iedereen die serieus neemt.

De IT-sector zal meer zijn verantwoordelijkheid moeten nemen

De IT-sector verbruikt steeds meer energie. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan IT tegen 2030 verantwoordelijk zijn voor meer dan 10% van het wereldwijde stroomverbruik. Bovendien verwacht het IEA dat het energieverbruik van datacenters door de opkomst van AI in 2030 meer dan verdubbeld zal zijn, tot 945 TWh - iets meer dan het huidige totale stroomverbruik van een land als Japan. Uit onderzoek van Enerdata blijkt zelfs dat ICT al in 2018 ongeveer 9% van het wereldwijde verbruik voor zijn rekening nam. Tot nu toe wist de sector kritiek over het energieverbruik grotendeels te ontwijken, vaak met het argument dat de groeiende vraag vooral komt door bedrijven en consumenten. Deze opstelling houdt nu echter geen stand meer. Nu AI en dataverwerking in een razend tempo groeien, is het tijd dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt.

IT-bedrijven moeten gebruikers bewust maken van de echte kosten van technologische vooruitgang, van energieverslindende AI-modellen tot de steeds grotere datacenters. De sector moet versneld overstappen op energiezuinige technologieën, investeren in hernieuwbare energie en technologieën ontwikkelen met duurzaamheid als uitgangspunt.

Een wereld met schaarse grondstoffen

Nu de wereldbevolking richting de 10 miljard groeit, wordt de schaarste van grondstoffen duidelijker. De groeiende druk op stroomnetten – onder andere door de opmars van elektrische voertuigen en AI – maakt de urgentie des te groter. Zonder gerichte actie dreigen toenemende grondstoftekorten serieuze gevolgen te hebben en zullen sectoren worden gedwongen om inefficiënties op dit gebied onder ogen te zien.

Toch biedt de toekomst perspectief. Door gericht te investeren in onderzoek, onderwijs over duurzaamheid en slimmer gebruik van grondstoffen, kunnen we een omslag realiseren. Denk aan energiezuinige technologie, minder verspilling van grondstoffen en een samenleving die bewust duurzame keuzes maakt. De oplossingen zijn binnen bereik, maar vragen wel om daadkracht en inzet.

Tijd voor actie: dit kunnen bedrijven nu doen

De wereld verandert snel. Bedrijven moeten daarom continu hun koers bijstellen, maar wel actie blijven ondernemen:

  • Investeer in R&D: versnel innovatie in technologie en oplossingen die energie-efficiënt zijn en die duurzaamheidsinitiatieven versterken. Lange-termijn denken is hierbij belangrijk.
  • Maak mensen bewust: help medewerkers en klanten om te begrijpen wat de lange-termijneffecten van hun keuzes zijn, thuis én op het werk en maak dit ook inzichtelijk. Door de gevolgen van keuzes te visualiseren in een dashboard of rapportages worden mensen geholpen om de impact van hun gedrag te begrijpen.
  • Optimaliseer het gebruik van resources: identificeer inefficiënties en kijk kritisch hoe processen verbeterd kunnen worden door zo min mogelijk te verspillen - gebruik middelen slimmer.

Het goede nieuws? Elke kleine stap helpt! Wie nu actie onderneemt, bouwt aan veerkracht en een houdbare toekomst. Want de echte vraag wordt straks niet: “Wat hadden we kunnen doen?”, maar: “Waarom hebben we het niet gedaan?”

Door: Dick Lans (foto), Country Manager Nederland bij Pure Storage

NextNovate 07/07/2025 t/m 14/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 4