Redactie - 16 januari 2013

Het moment waarop ik het wist… ja ‘agile scrum’ als projectmanagement methode


Als Manager IT Projecten van een grote Retail organisatie’ ontving ik de volgende vraag: De markt van nu vraagt om wendbaarheid. Hoe kunnen we snel inspelen op veranderende wensen, een snel veranderende markt? Hoe halen we het beste in onze medewerkers naar boven? Hoe komen ze in hun kracht en doen ze met plezier hun werk?

Ik heb aan den lijve ondervonden wat het effect is van de invoering van Prince2 als projectmethodiek. Omwille van structuur en heldere rolverdelingen heb ik destijds Prince2 geïmplementeerd. Ik kan u vertellen dat Prince2 zich niet automatisch doet uitrollen. Het kost veel energie en verandermanagement skills. Prince2 brengt zeker structuur en heldere rolverdelingen alleen geen (snelle) wendbaarheid binnen het project. Daarnaast bevordert het ook niet de creativiteit en denkkracht van (project)medewerkers.

Na in aanraking te zijn gekomen met agile scrum (binnen 2 weken, kwam het 4 keer langs), had ik het idee dat dit weleens een stap in de juiste richting zou kunnen zijn. Na het volgen van een Certified Scrum Master training ,waarvan ik mijn IT Management Team een samenvatting heb gegeven, is mijn toelichting over Agile zeer enthousiast ontvangen. Het enthousiasme was zo groot (de methodiek is doeltreffend), dat er een keus is gemaakt een reeds bestaand, niet lekker lopend project, aan te wijzen als pilot project. Voor dit project is opnieuw budget vrijgemaakt en is van nul af aan begonnen via de agile scrum-methode. Grote projectruimte gecreëerd, Scrum Master ingehuurd. Scrum team gevormd. De Bestaande Projectleider de opdracht gegeven de Business te helpen met het oppakken van de Product Owner rol (echt opdrachtgever schap) – opstellen Product Backlog (requirements) en deze prioriteren. Twee weken later begon het team aan de eerste sprint.

Wat ik graag met u wil delen is het moment waarop ik zeker wist dat we met agile scrum de juiste weg hadden ingeslagen en hoop u zodoende inzicht te geven in de kracht van agile werken. Ik loop de projectkamer binnen en vraag uit gewenning, de ‘oorspronkelijke’ projectleider, naar de status van het project. De tester, die tegenover hem zit, neemt gelijk het woord. Wijst mij op de Sprint Burndown Chart (sprint voortgang - die tegen de muur hangt) en licht toe: “Kim, we kregen de eerste story points niet weggewerkt door een bug, maar ineens hadden we de oplossing en zie de lijn… (schiet van boven naar beneden) we hebben de stories weggewerkt en liggen weer op koers!. Mijn vreugde was groot. Het raakt de kern. Het TEAM neemt verantwoordelijkheid! En dan heb ik het niet eens gehad over de blijdschap van de business (de winkeliers) door het werken met agile scrum teams. Ze vinden het prachtig om zo betrokken te zijn bij de ontwikkelingen en hun feedback verwerkt te zien in de eerstvolgende sprint. De energie die vrijkomt is overweldigend.

De overgang naar agile scrum teams om projecten te runnen, zorgt o.a. voor wendbaarheid (klantfeedback wordt meteen verwerkt), snelle time-to-market en, dit vind ik het mooiste: brengt (project)medewerkers in hun kracht. Ik zeg: “Het is tijd voor nieuwetijds innovatie management. Ver-agile uw (IT) organisatie”.

Kim Bosman - Programma Manager Business Agility, Linkedin

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei