Redactie - 31 januari 2013

Uw organisatie ver-agile-n; het lijkt eenvoudiger dan het is.


Ineens ziet u het licht en realiseert u zich dat het tijd is om, vooral als IT organisatie (IT afdeling binnen groot concern) wendbaarder te worden en sneller te innoveren. U moet wel. U raakt geënthousiasmeerd door agile scrum en neemt de stap om met een pilot scrum team te starten. Niet te lang nadenken… gewoon doen. 

Het scrum team gaat van start. Teamleden raken enthousiast. De energie verandert. Er wordt hard gesprint. De business is nog wat onwennig in haar rol als Product Owner maar vindt het idee van prioriteren wel erg fijn. Inschattingen zijn nog niet altijd even zuiver maar het team leert snel. Bij de volgende sprint loopt het al wat soepeler. 

Easy denkt u wellicht.  Zo lijkt het. Agile gaat als een lopend vuurtje de afdeling rond. Er zijn meer medewerkers die er graag mee aan de slag willen. Tegelijkertijd rijzen veel vragen op, zoals bijvoorbeeld: Projectleiders vragen zich af wat met hun functie gebeurt; scrum kent derhalve geen projectleider rol. Resourcemanagers vrezen voor hun baan; de medewerkers zitten in zelfsturende teams en vragen zich af: “wat wordt onze rol?” Manager systeemontwikkeling en testen worstelt met de vraag hoe in godsnaam kwaliteit te kunnen borgen; “Zegt scrum niet dat we niet meer documenteren? En mijn testmanagers dan?” Informatiemanagers zijn verward over welk deel van de analyse bij hen blijft en wat door een scrum team wordt opgepakt. En voor wat betreft beheer; “Hoe sluiten we dat aan?“ Niet te spreken over rapportage; “Hoe houden we het overzicht straks als er meerdere scrum teams gaan lopen?” En; “hoe richten we portfolio management in? Kan dat ook agile?” 

Allemaal een logisch gevolg van een vernieuwde manier van werken die een impact heeft of kent voor de bestaande (traditionele – waterval) IT organisatie. Er moet wat gebeuren. Agile speelt zich derhalve niet alleen af binnen systeemontwikkeling of projecten. Ook de voor- en achterkant van de IT organisatie moeten mee in de vernieuwde manier van werken. Een logische volgorde van aanpak: U begint met 1 of 2 agile scrum teams, uw projectmedewerkers volgen de Scrum training en Product Owners de Product Owner training (heel belangrijk om het principe te begrijpen en methodiek te kunnen volgen). Vervolgens gaat u aan de slag met uw projectportfolio en denkt na over team samenstelling (Bijv. per systeemgroep een team? Beheer en vernieuwing samen in 1 team?). U richt een agile PMO op om voortgang en totalen te bewaken (agile tooling?) en verkort uw vooronderzoekstrajecten door business sprints in te voeren (herinrichten Informatie Management). U voert Kanban in voor beheer en neemt uw servicemanagement en contractmanagement processen onder de loep. Kortom, u voert agile in van A-Z. 

Mijn advies is: laat u begeleiden door Agile professionals bij de invoering van agile. Professionals die weten wat speelt binnen IT organisaties. Met alleen een Scrum Master en Agile Coach komt u er niet. Dit reikt niet verder dan tactisch niveau terwijl de uitdagingen juist liggen op strategisch niveau en IT governance. Dat scrum team loopt wel. Nu nog de rest van de organisatie ver-agile-n.

Kim Bosman - Programma Manager Business Agility, Linkedin

 

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER
Progress Communications BN start week 17 tm 19