Wouter Hoeffnagel - 23 april 2016

Nederlanders hebben steeds snellere internetverbindingen

De gemiddelde internetsnelheid in Nederlandse huishoudens is tussen 2012 en 2015 sterk gestegen. Het percentage huishoudens dat beschikt over een verbinding vanaf 30 Mbps is, terwijl het percentage huishoudens met een verbinding tot 10 Mbps juist meer dan gehalveerd is.

Dit blijkt uit de Telecommonitor 2015 van het Agentschap Telecom. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in het verbeteren van het vaste en mobiele netwerk. Deze investeringen vertoonden in 2013 een forse piek van ruim 4 miljard euro, wat vooral te danken is aan het realiseren van snellere internetsnelheden over zowel mobiele als vaste netwerken. De investeringen in vaste netwerken zijn in 2015 iets afgevlakt, maar liggen nog altijd hoger dan in 2012.

Internetsnelheid nauwkeuriger vermelden
Ook wijst het Agentschap Telecom op wetgeving die telecombedrijven vanaf 30 april verplicht nauwkeurigere informatie te verstrekken over de internetsnelheid die zij kunnen verwachten. Het ACM werkt aan een meetsystemen waarmee consumenten zelf de kwaliteit van hun internetverbinding kunnen nagaan. Indien het verschil tussen de werkelijke en geadverteerde snelheid te groot is kunnen klanten een deel van hun geld terugkrijgen.

ACM houdt vanaf het tweede kwartaal van 2015 bij wat het dataverbruik via 3G en via 4G is. Het gebruik van mobiele data was in 2015 aanzienlijk hoger dan in eerdere jaren. Zo werd in 2015 ruim drie keer zoveel mobiele data verbruikt als in 2013 en bijna twee keer zoveel als in 2014. Ook werd in 2015 meer 4G data verbruikt dan het totale jaarlijkse dataverbruik in de voorgaande jaren. Door de hogere datasnelheid die 4G-verbindingen bieden wordt ook steeds meer data verbruikt.

Telecommonitor 2015
De Telecommonitor 2015 is hier te vinden.