Wouter Hoeffnagel - 12 april 2017

Meerderheid van Tweede Kamer wil digitale communicatie onderdeel maken van briefgeheim

Een voorstel voor een grondwetswijziging waardoor het briefgeheim ook gaat gelden voor digitale communicatie kan in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om e-mailverkeer en chatberichten.

Dit meldt NU.nl. De grondwetswijziging is begin 2014 ingediend door het kabinet. Door de grondwet te wijzigen en ook digitale communicatie onder het briefgeheim te laten vallen moet de wet toekomstbestendiger worden. Vermoedelijk wordt de grondwetswijziging pas na het formeren van een nieuw kabinet in stemming gebracht.

Mening lopen uiteen

De meningen over de wet lopen uiteen. Zo wil Sven Koopmans van de VVD de grondwetswijziging ‘sober en neutraal’ houden om de kans t evergroten dat deze een meerderheid van tweederde krijgt. Kees Verhoeven van D66 wil juist in het wetsvoorstel opnemen dat het briefgeheim uitsluitend geschonden mag worden als die noodzakelijk is om de nationale veiligheid te beschermen. In het huidige voorstel staat dat dit is toegestaan indien dit ‘in het belang van de nationale veiligheid’ is. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet overigens niets in dit voorstel.

Ronald van Raak van de SP wil dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen briefpost en andere vormen van communicatie. Van Raak wil dat de rechter bij iedere vorm van communicatie moet oordelen of het briefgeheim mag worden geschonden. Nevin Özütuk van GroenLinks wil dat het wetsvoorstel een losstaande verwijzing wordt opgenomen naar briefpost, zodat de rechter altijd toestemming moet geven bij het schenden van het briefgeheim. Dit is in het huidige voorstel niet bij alle vormen van communicatie het geval.