Wouter Hoeffnagel - 12 mei 2017

AP bemiddelt bij 52 verzoeken om vergeten te worden

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat 155 mensen sinds juli 2014 de toezichthouder hebben gevraagd om te helpen zoekresultaten op hun naam te laten verwijderen uit een zoekmachine. In de meeste gevallen hadden de verzoeken betrekking op Google. De AP heeft 50 keer bemiddeld bij Google en 2 keer bij Bing, de zoekmachine van Microsoft. In 37 gevallen zijn zoekresultaten daadwerkelijk verwijderd.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde drie jaar geleden dat burgers het recht hebben om vergeten te worden. Hiermee hebben mensen in Europa expliciet het recht gekregen om zoekmachines te vragen bepaalde zoekresultaten op hun naam te verwijderen. Dit is mogelijk indien gegevens gedateerd, irrelevant of ongepast zijn. Daarnaast kunnen burgers vragen zoekresultaten te verwijderen die inbreuk maken op hun persoonlijke levenssfeer, zonder dat dit te rechtvaardigen valt door bijvoorbeeld de rol die iemand in het openbare leven speelt.

Bemiddelen

Indien een zoekmachine weigert gehoor te geven aan een verwijderverzoek, kunnen betrokkenen de Autoriteit Persoonsgegevens vragen te bemiddelen. In juli 2014 ontvang de toezichthouder voor het eerst een dergelijk verzoek. Zoekmachines zijn na bemiddeling van de Autoriteit Persoonsgegevens overigens niet verplicht zoekresultaten te verwijderen, maar doen dit volgens de toezichthouder vaak wel. Indien bemiddeling niet tot het gewenste resultaat leidt voor de betrokkene, kan deze de rechter vragen de zoekmachine op te dragen de zoekresultaten te verwijderen.

Enkele cijfers:

  • De Autoriteit Persoonsgegevens heeft 50 keer bemiddeld bij Google en twee keer bij Bing. 37 keer was dit succesvol, terwijl 14 verzoeken zijn afgewezen.
  • In 70 gevallen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens niet bemiddeld aangezien de beslissing van de zoekmachine om niet te verwijderen juist leek te zijn.
  • 23 verzoeken zijn niet in behandeling genomen, bijvoorbeeld doordat het verzoek te laat werd ingediend.
  • In drie gevallen zijn betrokkenen succesvol doorverwezen naar een overheidsorganisatie om de publicatie van persoonsgegevens bij de bron te laten verwijderen.
  • Acht verzoeken zijn momenteel nog in behandeling bij de toezichthouder.