Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2017

Toezichthouder: ’Apple heeft verboden prijsafspraken gemaakt in Rusland’

Apple heeft in Rusland verboden prijsafspraken gemaakt over meerdere modellen van de iPhone. Hiermee heeft Apple de Russische mededingingswet overtreden. Dit concludeert de Federal Antimonopoly Service, de mededingingsautoriteit in Rusland.

De prijsafspraken zouden zijn gemaakt voor de iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s en iPhone 6s Plus. De Russische toezichthouder stelt dat het overgrote merendeels van de resellers die deze smartphones verkochten hierbij exact dezelfde verkoopprijs hanteerden. Als voorbeeld noemt de mededingingsautoriteit de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, die in Rusland op 9 oktober 2015 op de markt zijn verschenen. Zestien grote resellers zouden deze modellen voor exact dezelfde prijs hebben aangeboden.

Deze verkoopprijs zou door Apple Rusland zijn opgelegd aan de resellers. Indien een reseller toch van deze vaste prijs afweek zou Apple contact hebben opgenomen met de betreffende verkoper met het verzoek de prijs alsnog aan te passen. In situaties waarin de reseller hiermee niet akkoord ging, zou Apple de bestaande overeenkomst met de reseller eenzijdig hebben opgezegd.