Witold Kepinski - 20 juli 2019

Gartner: AWS leidt IaaS markt gevolgd door Microsoft en Google

Gartner: AWS leidt IaaS markt gevolgd door Microsoft en Google image

Amazon Web Services (AWS) leidt de internationale IaaS markt gevolgd door Microsoft en GoogleOracle, IBM en Alibaba Cloud zijn niche spelers. Dit meldt Gartner in zijn recente Magic Quadrant van 2019 voor infrastructure-as-a-service.

De markt voor cloud Infrastructure as a Service (IaaS) blijft volgens Gartner consolideren terwijl klanten en leveranciers aandringen op meer veiligheid, innovatie en schaalbaarheid. Het onderscheid tussen aanbieders is zichtbaar in de markt voor cloud IaaS in termen van wereldwijde acceptatie door bedrijven, mogelijkheden en beschikbaarheid van services. Infrastructuur- en operationele leiders moeten deze grote cloud aanbieders met brede capaciteiten en een positieve staat van dienst op het gebied van klantensucces evalueren, aldus Gartner. Het nieuwe rapport helpt hen hierbij.

AWS

Voor het negende jaar op rij is AWS geëvalueerd als de leider in cloud IaaS met de hoogste score. AWS heeft de meeste aantoonbare business cases biedt veel nieuwe services en is sterk in de uitvoering van zijn aanbod. Gartner merkt wel op dat AWS niet de goedkoopste prijzen heeft en dat de data storage dienst sinds een tijdje prijsverlaging heeft ondergaan.

Microsoft Azure

Microsoft cloud services zijn in betrouwbaarheid en integratie verbeterd aldus Gartner. Dat is fijn voor het gebruik van hybride applicaties. Microsoft heeft ook een sterke edge en IoT visie ontwikkeld voor Azure ontwikkeld. Azure is meer open, zo draait de helft van zijn workloads op Linux. Wel mag Azure Active Directory geoptimaliseerd worden, zo waren er issues rond storingen. Verder vindt Gartner dat er ook soms gedoe is rond uitdagingen met implementaties die op tijd en binnen het budget moeten zijn. De technische support mag ook beter zo vindt Gartner.

Google Cloud

Google Cloud heeft volgens Gartner een inhaalslag gemaakt door de infrastructuur te verrijken met meer services, nieuwe analytics en machine learning mogelijkheden en technologie via overnames, zo meldt het IaaS Magic Quadrant rapport van 2019 van Gartner. Google biedt meer programma's waarbij de engineering- en operations teams klanten beter kunnen supporten. Google Cloud moet volgens Gartner zijn processen nog optimaliseren om enterprise klanten beter te servicen, onder andere op het gebied van contracten, kortingen, licenties en integratie. Google Cloud baas Thomas Kurian, die eerder bij Oracle werkte, pakt deze issues aan.

In het Gartner rapport staat meer te lezen. Deze is gratis te downloaden via AWS en Google.

Gartner-mq-iaas-2019.jpg

Door: Witold Kepinski

 

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14