Martijn Kregting - 27 september 2021

Nieuwe bewakingssoftware moet welzijn dementerende verpleeghuisbewoners verbeteren

Nieuwe bewakingssoftware moet welzijn dementerende verpleeghuisbewoners verbeteren image

Kepler Vision Technologies (bewakingssoftware voor ouderenzorginstellingen) komt met een upgrade van zijn Kepler Night Nurse-oplossing om dementerende bewoners van verzorgingstehuizen te helpen. De toegevoegde functionaliteit moet zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor bewoners en de druk op overbelast zorgpersoneel verlichten.

De Kepler Night Nurse oplossing is gericht op het verbeteren van het welzijn van patiënten door middel van machine learning aangedreven detectietechnologie. Personeel wordt gewaarschuwd bij tekenen van fysieke nood, zoals vallen, te lang in de badkamer blijven, of niet uit bed kunnen komen.

Op afstand toegang bepalen

De nieuwe functionaliteit is ontwikkeld met dementerende bewoners in gedachten en bouwt voort op dit systeem door de verblijfplaats van patiënten in gangen van zorginstellingen te identificeren en het personeel in staat te stellen op afstand te bepalen tot welke gebieden de bewoners toegang hebben.

Het AI-herkenningssysteem leert volgens Kepler welke patiënten in welke kamers wonen. Als die patiënt zijn kamer verlaat, kan het systeem worden geconfigureerd om de deur achter die patiënt elektronisch te vergrendelen. Als de patiënt terugkeert, ontgrendelt het systeem de deur. Als een andere patiënt probeert binnen te komen, blijft de deur op slot. Dit moet privacy voor de bewoners vergroten en de noodzaak voor het personeel om fysiek toezicht te houden op de toegang of verblijfplaats van de patiënt verminderen.

Wanneer zorginstellingen geen elektronische sloten hebben, kan het systeem zo worden geconfigureerd dat het een sms-waarschuwing naar de verpleegkundige stuurt wanneer een patiënt een kamer binnengaat die hij of zij niet mag betreden.

Noodzaak fysieke trackers wegnemen

Kepler Night Nurse is erop gericht de noodzaak weg te nemen van fysieke apparaten zoals valalarmen of drukkussens bij valdetectie. De nieuwe add-on moet hetzelfde doen voor fysieke trackers, zoals de tracking armbanden die vaak gedragen worden door dementerende bewoners. In plaats van een fysieke armband, gebruikt Kepler Night Nurse camera's in het plafond in de gangen.

Live videobeelden worden door de software geanalyseerd zonder door een mens te worden gezien. De videoverwerking vindt plaats in een gesloten systeem. Zo wordt volgens Kepler de privacy van zowel bewoners als personeel gewaarborgd en kan er tegelijkertijd onmiddellijk gereageerd worden op incidenten die actie vereisen.

SLTN Vierkant Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023