Martijn Kregting - 29 september 2021

VS en EU bespreken chipstekorten, AI en tech-concurrentie

VS en EU bespreken chipstekorten, AI en tech-concurrentie image

De VS en de Europese Unie willen chiptekorten, kunstmatige intelligentie (AI) en technische concurrentiekwesties bespreken tijdens de eerste vergadering van de Trade and Tech Council (TTC) deze week. Dat melden hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen maandag aan Reuters. Zowel de VS als de EU wensen een uniforme aanpak om de groeiende marktmacht van big tech concerns te beperken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Handel Gina Raimondo, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai en EU-handelschef Valdis Dombrovskis zullen samen met de Europese commissaris voor Mededinging - Margrethe Vestager - aanwezig te zijn. Afgelopen zondag stelden de handels- en digitale leiders van de EU dat de TCC Europa meer slagkracht moet geven en normen en regels voor de 21e eeuw zou vaststellen.

EU-functionarissen stellen dat de Amerikaanse bewindslieden en andere vertegenwoordigers met hun Europese tegenhangers in gesprek zijn over kwesties en aanbevelingen die zij hebben rond de Digital Markets Act en de Digital Services Act - wetgevingsvoorstellen van de Europese Unie die een kader bieden voor het reguleren van de technologiesector.

Tech-sector VS tegen overnemen EU-aanpak

Verschillende brahcneorganisaties in Washington laten weten dat de technologiesector niet wil dat de VS de Europese benadering van digitale regelgeving overnemen. "Het risico is dat de EU de VS onder druk zal zetten om hun regelgeving met de EU te harmoniseren door een voorzorgsaanpak te nemen, die de leidende Amerikaanse technologiebedrijven tegenwerken", aldus Robert Atkinson, voorzitter van de Information Technology & Innovation Foundation, een technische denktank in Washington. "Dat zouden we niet moeten doen, en dat is ook niet nodig. Onze belangen zijn breed op één lijn en compatibel, vooral als het om China gaat."

De Amerikaanse Kamer van Koophandel meent dat de acties van de TTC "beleid en regelgevende maatregelen moeten vermijden die gericht zijn op bedrijven met het hoofdkantoor in de andere partij - expliciet of impliciet - door middel van wet- of regelgeving."

Verminderen chipstekorten prioriteit

Het verminderen van een ernstig chipstekort dat bedrijven als Amerikaanse autofabrikanten heeft geschaad, moet een prioriteit zijn voor de TCC, menen betrokken Amerikaanse functionarissen. De ontwikkeling en implementatie van AI die de privacybescherming verbetert, wordt ook bekeken en er komt een gezamenlijk onderzoek naar de invloed van de technologie op de wereldhandel. Een ambtenaar van de Amerikaanse regering zei ook dat de besprekingen tussen de VS en de EU over staal- en aluminiumtarieven een ander spoor volgen dan het TTC-proces.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024