Martijn Kregting - 29 september 2021

Vertrouwen staat centraal in Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies

Vertrouwen staat centraal in Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies image

Het tot stand brengen van vertrouwen, versnellende groei en het vormgeven van verandering zijn de drie overkoepelende trends op de Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, 2021. Het zijn trends die organisaties aanzetten om opkomende technologieën te verkennen, zoals nonfungible tokens (NFT), soevereine cloud, data fabric, generative AI en composable networks, en zo hun concurrentievoordeel veilig te stellen.

“Technologische innovatie is een belangrijke factor voor concurrentiedifferentiatie en is de katalysator voor het transformeren van veel sectoren", stelt Brian Burke, research vice president bij Gartner. "Baanbrekende technologieën verschijnen voortdurend en dagen zelfs de meest innovatieve organisaties uit om bij te blijven. Toonaangevende organisaties zullen in de Hype Cycle van dit jaar op de opkomende technologieën leunen om vertrouwen en nieuwe groeimogelijkheden op te bouwen tegen een achtergrond van voortdurende strategische veranderingen en economische onzekerheid.”

Beknopte set must know technologieën

De Hype Cycle for Emerging Technologies is volgens het marktonderzoeksbureau uniek onder de meeste Gartner Hype Cycles, omdat het inzichten van meer dan 1.500 technologieën destilleert tot een beknopte set van 'must-know' opkomende technologieën en trends die veelbelovend zijn voor het leveren van een hoge mate van concurrentievoordeel in de komende vijf tot 10 jaar.

Gartner_hype cycle emerging technologies 2021.png

"Naarmate organisaties zich blijven concentreren op digitale bedrijfstransformatie, moeten ze verandering versnellen en de hype rond opkomende technologieën doorbreken", zegt Melissa Davis, research vice president bij Gartner. En volgens hilip Dawson, vice-president onderzoek bij Gartner, biedt de Hype Cycle een overzicht op hoog niveau van belangrijke opkomende trends die organisaties moeten volgen, evenals de specifieke technologieën die moeten worden gecontroleerd via de thema's Vertrouwen, Groei en Verandering."

Drie thema's opkomende technologische trends

Vertrouwen tot stand brengen (engineering trust)

Vertrouwen vereist veiligheid en betrouwbaarheid. Het kan zich echter ook uitstrekken tot het bouwen van innovaties als een veerkrachtige kern en basis voor IT om bedrijfswaarde te leveren. Dit fundament moet bestaan uit engineered, herhaalbare, vertrouwde, bewezen en schaalbare werkwijzen en innovaties.

Zo wordt de markt voor digitale en cloudtechnologie en -diensten momenteel gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische providers. Als gevolg hiervan slaan veel Europese bedrijven hun gegevens op in deze regio's, wat leidt tot politieke onrust en bezorgdheid over het behoud van gegevenscontrole en het naleven van lokale regelgeving. Landen kunnen een soevereine cloud inschakelen om digitale en gegevenssoevereiniteit te bereiken, wat op zijn beurt zal voorzien in wettelijke vereisten voor het toepassen van gegevensbeschermingscontroles, ingezetenschapsvereisten, protectionisme en het verzamelen van inlichtingen.

De technologieën die moeten worden gevolgd om vertrouwen op te bouwen, zijn: soevereine cloud, NFT, machineleesbare wetgeving, gedecentraliseerde identiteit, gedecentraliseerde financiën, homomorfe codering, actief metadatabeheer, datafabric, realtime incidentcentrum en communicatietoepassingen voor werknemers.

Groei versnellen

Nadat de vertrouwde kernactiviteit is gevestigd, kan herstel en groei plaatsvinden. Organisaties moeten technologierisico's afwegen tegen de bereidheid tot bedrijfsrisico's om ervoor te zorgen dat de doelstellingen op korte termijn haalbaar zijn. Zodra de door innovatie geleide kern aan het opschalen is, vergroot versnelde groei de levering en waarde.

Generatieve AI is bijvoorbeeld een opkomende technologie die de farmaceutische sector gebruikt om de kosten en tijd bij het ontdekken van geneesmiddelen te verminderen. Gartner voorspelt dat in 2025 meer dan 30% van de nieuwe medicijnen en materialen systematisch zullen worden ontdekt met behulp van generatieve AI-technieken. Generatieve AI zal niet alleen het ontwerp op veel gebieden verbeteren en versnellen; het heeft ook het potentieel om nieuwe ontwerpen te 'uitvinden' die mensen anders misschien zouden hebben gemist.

Om de groei te versnellen, moeten de volgende technologieën worden onderzocht: multi-ervaring, industriecloud, AI-gedreven innovatie, kwantummachine learning (ML), generatieve AI en digitale mensen.

Verandering vormgeven

Verandering is traditioneel ontwrichtend en gaat vaak gepaard met chaos, maar organisaties kunnen innovaties gebruiken om verandering vorm te geven en orde in chaos te brengen. De kunst is om te anticiperen en automatisch af te stemmen op de behoeften van verandering.

Composable business-applicaties maken het bijvoorbeeld mogelijk om applicatie-ervaringen beter af te stemmen op een veranderende, operationele bedrijfscontext. Composable business, gebaseerd op composable applicatietechnologie en gebouwd met composable thinking, positioneert organisaties om zakelijke kansen te herkennen en te benutten, te reageren op onverwachte verstoringen en in hun tempo te voldoen aan de veranderende eisen van klanten, waarbij ze hun loyaliteit behouden.

Organisaties die verandering willen bewerkstelligen, moeten rekening houden met composable-applicaties, composable-netwerken, AI-augmented design, AI-augmented software engineering, fysica-geïnformeerde AI, influence-engineering, digitale platformgeleidertools, benoemde datanetwerken en zelfintegrerende applicaties.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Cloudian BW - week 11/12-2023
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023