Martijn Kregting - 01 oktober 2021

VS, EU verdiepen samenwerking op technologie- en handelsgebied

VS, EU verdiepen samenwerking op technologie- en handelsgebied image

De VS en de Europese Unie gaan de trans-Atlantische samenwerking verdiepen om de toeleveringsketens van halfgeleiders te versterken, China's handelsbeperkende praktijken te beteugelen en een meer uniforme aanpak te hanteren bij het reguleren van grote, wereldwijde technologiebedrijven, aldus Reuters.

Bij de lancering vorige week van een nieuw forum, de US-EU Trade and Technology Council (TTC), beloofden hoge kabinetsfunctionarissen van beide regio's ook samen te werken aan de screening van investeringen in exportcontroles voor gevoelige technologieën voor tweeërlei gebruik en aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).

Oneerlijke handelspraktijken

De verklaring noemde China niet bij naam, maar stelt: 'We blijven samen onze bedrijven, consumenten en werknemers beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken, met name die van niet-markteconomieën, die het wereldhandelssysteem ondermijnen.'

De vergaderingen werden geleid door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, de minister van Handel Gina Raimondo, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai, de EU-handelschef Valdis Dombrovskis en de Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

De bijeenkomst liep bijna spaak door Franse woede over een besluit van de VS deze maand om Australië te voorzien van nucleaire onderzeeërs, wat Canberra ertoe bracht een onderzeeërcontract van 40 miljard dollar met Frankrijk te schrappen.

Versterken toeleveringsketens

Maar de regeringen van de VS en de EU steunden uiteindelijk een gezamenlijke verklaring om de toeleveringsketens van halfgeleiders te versterken. In eerste instantie gericht op het verlichten van knelpunten op de korte termijn en later op het identificeren van kwetsbaarheden op de langere termijn en 'het versterken van binnenlandse halfgeleiderecosystemen, van onderzoek, ontwerp tot productie, met een om de weerbaarheid te verbeteren.'

Beide partijen benadrukken een subsidiewedloop te willen vermijden om chipinvesteringen aan te trekken en om 'de juiste prikkels' te zoeken. De verklaring specificeerde geen tijdschema voor een tweede TTC-bijeenkomst, maar EU-functionarissen zeiden dat dit waarschijnlijk in het voorjaar van 2022 in Europa zou plaatsvinden.

Nu de VS en Europa de groeiende macht van Amerikaanse techreuzen zoals Alphabet, Facebook, Apple en Amazon proberen te beteugelen, zou een dergelijke samenwerking maken het moeilijker voor de Amerikaanse technologie-sector om nieuwe regels te bestrijden.

AI belangrijk discussiepunt

Eurocommissaris Vestager, die al jaren een streng standpunt inneemt over de Amerikaanse technologie-industrie, zei dat de discussies over AI een van de belangrijkste punten van de bijeenkomst waren. "De geesten komen samen om kunstmatige intelligentie betrouwbaar te maken, mensgericht te zijn en een op risico's gebaseerde aanpak te hebben", aldus Vestager na afloop van de bijeenkomst.

De nieuwe technologie- en handelsraad heeft tien werkgroepen gevormd om de samenwerking op deze en andere gebieden te verdiepen, waaronder klimaat- en schone technologieën, beveiliging van communicatietechnologie en misbruik van technologie om mensenrechten te onderdrukken.

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER
Progress Communications BN start week 17 tm 19