Martijn Kregting - 08 oktober 2021

Twilio, Vonage en Sinch drijven CPaaS-markt met recordgroei

Twilio, Vonage en Sinch drijven CPaaS-markt met recordgroei image

De CPaaS-markt (communications platform as a service) blijft een sterke marktgroei vertonen. Dit momentum biedt een solide basis voor een grotere ontwikkeling van communicatie- en softwaretechnologieën, het creëren en verbeteren van nieuwe klantinteracties en ervaringen.

Uit het laatste marktaandelen-rapport van van Synergy Research Group over het tweede kwartaal van 2021 blijkt dat de CPaaS-markt wereldwijd met meer dan 40 procent groeide. CPAAS-aanbieder Twilio handhaafde zijn nummer één positie op het gebied van marktaandeel.

Synergy heeft de afgelopen 18 kwartalen de groei voor de CPaaS-markt zevenmaal over de kop zien gaan. Hoewel Twilio de duidelijke wereldwijde marktleider is, hebben leveranciers zoals Vonage, Sinch, bandbreedte, MessageBird en 8x8 sterkere posities verkregen in regionale markten, geholpen door hun succesvolle focus op lokale expertisegebieden. Dit wordt geïllustreerd in de APAC-regio, waar Vonage de nummer 1 CPaaS-leverancier is, gevolgd door Twilio en Sinch.

CPaaS_Q221_Synergy.jpg

De CPaaS-markt ligt op koers om in 2021 meer dan 5 miljard dollar omzet te bereiken, waarbij elk van de vier belangrijkste regio's deze groei aanstuurt. In 2Q 21 noteerde APAC de snelste groei op jaarbasis van meer dan 55 procent.

“Momenteel is de primaire toepassing voor CPaaS op de consument gebaseerde sms, die transactionele connectiviteit biedt tussen mobiele apparaten en opkomende cloudservices", stelt Fazil Balkaya, hoofdanalist bij Synergy Research Group. "We menen dat de technologie klaar is om aanzienlijke verbeteringen te bieden aan zakelijke communicatie en geavanceerde klantenservicetoepassingen, waardoor deze markt in 2025 naar 14 miljard dollar zal doorgroeien. We staan pas aan het begin van de CPaaS-evolutie, aangezien geavanceerde klantbetrokkenheid en geavanceerde communicatie de belangrijkste bouwstenen zijn van toekomstige communicatiemiddelen."

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023