Wouter Hoeffnagel - 03 februari 2022

Duitse oliegiganten getroffen door cyberaanval

Duitse oliegiganten getroffen door cyberaanval image

Twee Duitse oliegiganten zijn afgelopen weekend getroffen door een cyberaanval. Het gaat om Oiltanking Deutschland en Mabanaft. Onder meer leveringsprocessen zijn hierdoor verstoord. Shell heeft al laten weten dat het voorlopig is overgestapt op andere leveranciers naar aanleiding van de aanval.
 
Dit meldt Reuters. Naast Shell stapt ook Aral, een dochteronderneming van BP, tijdelijk over op alternatieve leveranciers. Oiltanking Deutschland en Mabanaft melden in een gezamenlijke verklaring dat hun IT-systemen en leveranciersketen door de aanval zijn verstoord.

Uitgebreid onderzoek

De partijen melden druk aan het werk te zijn om de problemen zo snel mogelijk op te lossen en de volledige omvang van de aanval in kaart te brengen. Zo wordt onder meer in samenwerking met externe specialisten en relevante autoriteiten een uitgebreid onderzoek uitgevoerd.

De bedrijven benadrukken dat hun terminals in de tussentijd op veilige wijze actief kunnen blijven. Wel melden zij dat hun terminals door de aanval tijdelijk een beperkte capaciteit hebben. Oiltanking Deutschland en Mabanaft beroepen zich op een 'force majeure' in contracten met klanten, waardoor de partijen tijdelijk hun verplichtingen niet hoeven na te komen bij een calamiteit.

Niet opgeëist

Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de cyberaanval. Deze lijkt niet te zijn opgeëist. Ook is door Oiltanking Deutschland en Mabanaft niet bekend gemaakt om wat voor cyberaanval het gaat.