Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2022

Cybercrime vormt grootste bedreiging voor bedrijven

Cybercrime vormt grootste bedreiging voor bedrijven image

De aanhoudende dreiging van cybercriminaliteit is een ernstige zorg voor organisaties. Maar liefst dertig procent van de respondenten van een recent onderzoek geeft aan dat ze in de afgelopen 18 maanden een cyberaanval hebben meegemaakt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Diligent, aanbieder van governanceplatforms. Dilligent noemt het essentieel dat besturen een op zichzelf staande oplossing hebben die veilige communicatie en flexibele besluitvorming mogelijk maakt. Cyberaanvallen blijven gebeuren; bedrijven moeten zorgen voor een sterke bescherming van waardevolle middelen, zoals hun bestuurscommunicatie. De beveiligingstechnologie blijft zich in een snel tempo ontwikkelen. Cybercriminelen blijven tegelijkertijd echter alter­na­tieve routes vinden om zowel gevoelige informatie als geld te stelen en veroorzaken grote verstoringen bij bedrijven, overheden en in economieën.

In Nederland

Het tempo waarmee cybercriminaliteit plaatsvindt, overtreft het vermogen van bedrijven en overhe­den om aanvallen te voorkomen. Daarom blijven hackers ontwrichting veroorzaken. Zo blijkt uit onderzoek dat tussen juni 2020 en juni 2021 meer dan 15 procent van de pensioen- en verzekeringsmaatschappijen in Nederland te maken gehad met cybercriminaliteit, waarbij vele aanzienlijke schade hebben gemeld.

Nederlandse organisaties moeten een duidelijke strategie en een plan van aanpak hebben om de kans op toekomstige inbraken te verkleinen. “De door bedrijven ontwikkelde veiligheidsmaatregelen zijn doorgaans niet robuust genoeg” aldus Hajo Jansen, Regional Vice President West-Europa van Diligent. “Er zijn innovatieve strategieën nodig om de nieuwe uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging aan te gaan. De meeste bedrijven willen liever zélf geen tijd besteden aan hun bescherming tegen cyberaanvallen. Daarom doen ze – voor hun eigen veiligheid - een beroep op een bedrijf als Diligent, dat gespecialiseerd is in Modern Governance”, vervolgt Jansen. “Veilige, digitale bestuursplatforms helpen bedrijven hun gegevens en reputatie te beschermen door middel van bewezen oplossingen, die hen in staat stelt om de juiste beslissingen te blijven nemen.”