Martijn Kregting - 10 augustus 2022

SoftBank verkoopt belang in Uber, ontslaat personeel

SoftBank verkoopt belang in Uber, ontslaat personeel image

SoftBank (Japan) heeft haar volledige belang in Uber verkocht en gaat personeel ontslaan bij haar vlaggenschip Vision Fund-investeringsgroep. Dat meldt de website Sillicon. De maatregelen volgen op een recordverlies in het afgelopen kwartaal. SoftBank zou de schade van een brede daling in marktwaarde van technologiebedrijven en startups wil beperken.

Vision Fund rapporteerde een verlies van 2,93 biljoen yen (21,7 miljard dollar) voor het kwartaal van april tot juni, een van de grootste verliezen ooit. In mei meldde het fonds al een recordverlies van 26,2 miljard dollar over het eerste kwartaal, toen stijgende rentetarieven en politieke onrust hun tol eisten op de markten over de hele wereld. Sommige belangen van SoftBank in technologiebedrijven, zoals het Zuid-Koreaanse e-commercebedrijf Coupang en het Amerikaanse voedselleveringsbedrijf DoorDash, zijn dit jaar sterk in waarde gedaald.

Defensieve modus

Masayoshi Son, CEO van SoftBank, zei eerder dit jaar dat het bedrijf in een defensieve modus zou gaan, waarbij het een deel van zijn belangen strategisch verkoopt om zijn kaspositie te verbeteren. Verder schroeft SoftBank zijn investeringsactiviteiten terug. Zo heeft SoftBank zijn Uber-aandelen ergens tussen april en juli verkocht tegen een gemiddelde prijs van 41,47 dollar per aandeel - vergeleken met een gemiddelde prijs van $ 34,50 per aandeel.

SoftBank investeerde in 2018 en opnieuw in 2019 in Uber en werd op een gegeven moment de grootste aandeelhouder. Vorig jaar verkocht het ongeveer een derde van zijn Uber-belang en heeft het nu zijn resterende belangen van de hand gedaan.

Tussen april tot juli heeft SoftBank naar eigen zeggen een winst van 5,6 miljard dollar geboekt door de verkoop van belangen in Uber en andere bedrijven, waaronder online vastgoedbedrijf Opendoor, zorgbedrijf Guardant en de Chinese vastgoed- en makelaarsgigant Beike. In het tweede kwartaal verkocht Softbank Alibaba-aandelen via een termijncontract, waarmee 10,49 miljard dollar werd opgehaald. Alibaba heeft zijn marktwaarde het afgelopen jaar zien kelderen als gevolg van harde ingrepen van de Chinese overheid en Amerikaanse marktbeperkingen.

Investeringen teruggeschroefd

SoftBank heeft de investeringen van Vision Fund radicaal teruggeschroefd. Op maandag zei SoftBank-CEO Son dat Vision Fund 2 zich zou beperken tot het beheer van zijn huidige portefeuille. Hij gaf verder aan dat Vision Fund personeel zou ontslaan en kostenbesparingen zou zoeken in zijn gehele portfolio.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024