Martijn Kregting - 11 augustus 2022

Een vijfde werknemers wil niet hybride werken

Een vijfde werknemers wil niet hybride werken image

Werknemers zijn verdeeld over waar ze willen werken. Hoewel de meerderheid van de werknemers de voorkeur geeft aan hybride werken, is er een aanzienlijke groep die zodra dat mogelijk was, weer fulltime op kantoor wilde werken. Dat blijkt uit een wereldwijd OnePoll-onderzoek in opdracht van Citrix Systems. Van alle respondenten uit de studie werkt 58 procent inmiddels 1 tot 4 dagen op kantoor, terwijl 21 procent fulltime is teruggekeerd na de coronalockdowns.

Veel werknemers hebben volgens Traci Palmer, Vice President of People and Organization Capability bij Citrix, de positieve impact van flexibel werk ervaren: verbeterde productiviteit, werk-privébalans, et cetera. "Zij vragen werkgevers om dit te omarmen en te investeren in tools en processen die hen in staat stellen om te werken wanneer, waar en hoe zij het best werken."

Toptalent aantrekken en behouden

Maar bedrijven moeten rekening houden met uiteenlopende behoeften als ze in deze krappe arbeidsmarkt toptalent willen aantrekken en behouden. Zo geeft 27 procent van de respondenten die (deels) thuiswerken aan thuis productiever te zijn, terwijl van de fulltime kantoorliefhebbers 44 procent dit aangeeft. En terwijl 34 procent van de thuiswerkers zijn werk-privébalans beter op orde heeft, stelt 37 procent van de kantoorwerkers juist de betere scheiding tussen werk en privéleven op prijs.

Door beide opties mogelijk te maken, kunnen werkgevers de productiviteit én mentale gezondheid van hun hele personeelsbestand versterken, zo is de conclusie van het onderzoek. Palmer hierover: “Hybride werk is het fundament van de toekomst van werk. Bedrijven die dit erkennen en ondersteunen, kunnen het flexibele, wendbare en mondige personeelsbestand opbouwen dat nodig is om toekomstbestendig te innoveren en groeien."

De vijf belangrijkste redenen voor respondenten om (deels) thuis te werken:

  1. Ik houd van de flexibiliteit om vanuit huis te werken - 54 procent.
  2. Wanneer ik thuiswerk, heb ik mijn privé-verantwoordelijkheden beter in de hand - 34 procent.
  3. Mijn woon-werkverkeer kost te veel tijd en geld / op afstand werken bespaart tijd en kosten van woon-werkverkeer - 32 procent.
  4. Ik ben minder productief op kantoor / voel me productiever terwijl ik thuis werk - 27 procent.
  5. Ik heb nog steeds virtuele vergaderingen - 27 procent.

De vijf belangrijkste redenen voor respondenten om volledig op kantoor te werken:

  1. Ik voel me productiever en meer betrokken op kantoor - 44 procent.
  2. Mijn collega's zijn er - 42 procent.
  3. Ik mis het persoonlijk samenwerken met collega's - 37 procent.
  4. Werken op kantoor zorgt voor een scheiding tussen werk en privéleven - 37 procent.
  5. Ik geniet van het gezelschap in mijn kantooromgeving - 31 procent.

Bekijk hier de volledige onderzoeksresultaten.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Netgear banner liggend start week 14