Martijn Kregting - 16 september 2022

CIO moet meer rekening houden met what if scenario's

CIO's moeten de tijd nemen voor 'wat als'-scenario's om te voorkomen dat ze worden overrompeld door sociale, gedrags- en technologische disrupties. David Yockelson, VP-analist bij Gartner, stelde in dit kader op het Gartner IT Symposium/Xpo in Australië dat veel disrupties die futuristisch lijken, misschien dichterbij zijn dan we denken.

"Disrupties zijn fundamentele verschuivingen die blijvende verandering teweegbrengen, en succesvolle organisaties zullen de organisaties zijn die bereid zijn om ze aan te pakken", aldus Yockelson. "We moeten blijven vragen 'wat als', om open te blijven staan voor kansen die disrupties bieden."

Yockelson noemde zeven belangrijke disrupties waar CIO's en andere digitale business-leiders de komende vijf jaar rekening mee moeten houden.

1. Metaverse werkervaringen

Gartner definieert een metaverse als 'het volgende niveau van interactie in de virtuele en fysieke wereld.' Tegenwoordig maken organisaties gebruik van metaverse technologieën (zie ook dit recente Gartner-artikel) om een betere betrokkenheid, samenwerking en verbinding met hun werknemers te bieden. Dit kan door middel van betere, inspirerende werkruimten in virtuele kantoren en het gebruik van interne metaverse ervaringen - ook wel intraverses genoemd.

Gartner voorspelt dat volledig virtuele werkruimten 30 procent van de investeringsgroei in metaverse technologieën voor hun rekening nemen en de kantoorervaring tot 2027 opnieuw vormgeven.

2. Vliegende auto's

Vliegende autonome voertuigen, of onbemande luchtvaartuigen (UAV's), zijn bedoeld om passagiers te vervoeren, voornamelijk over korte afstanden in stedelijke gebieden. Het gaat om autonoom werkende vliegtuigen die zijn ontworpen om te opereren zonder een menselijke piloot. Verschillende bedrijven werken aan nieuwe vliegtuigen die worden bestuurd door kunstmatige intelligentie en die zijn ontworpen om een snellere, goedkopere, veiligere en koolstofarmere manier te creëren om vliegreizen uit te voeren, voornamelijk in drukke gebieden. De eerste vliegende taxiservice staat gepland voor 2024.

Ondanks mogelijke uitdagingen op het gebied van regelgeving, moeten CIO's volgens Gartner beoordelen welke transportproblemen - het verplaatsen van mensen en vracht - kunnen worden opgelost door deze voertuigen te gebruiken.

3. De digitale menselijke economie

Van medische zorg, klantenservice, virtuele influencers en HR-training tot het 'weer tot leven brengen' van overledenen, de mogelijke toepassingen voor digital humans zijn eindeloos. Een digitale menselijke economie biedt de mogelijkheid voor een nieuw digitaal ecosysteem, ondersteund door technologie die individuen en organisaties samenbrengt om te innoveren en op nieuwe manieren met elkaar om te gaan.

Gartner voorspelt dat de digitale menselijke economie tegen 2035 een markt van 125 miljard dollar zal omvatten en zal blijven groeien.

4. De 'gedecentraliseerde autonome organisatie'

Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO's) vertegenwoordigen een nieuw type organisatiemodel dat opkomt op de markt voor IT-services. Gartner definieert een DAO als een digitale entiteit die draait op een blockchain en die zakelijke interacties kan aangaan met andere DAO's, digitale en menselijke agenten en bedrijven, zonder conventioneel menselijk management.

Veel hoogwaardige digitale werknemers zullen worden aangetrokken door het werken in DAO's. Hoewel ze nog in de kinderschoenen staan, hebben DAO's het potentieel om zeer ontwrichtend te zijn voor veel huidige normen van de technologie-sector.

5. Draadloos opladen van elektrische voertuigen (EV)

Naarmate het beschikbaar komt, zal draadloos opladen het meest zinvol zijn voor wagenparkvoertuigen zoals bussen en taxi's. Deze voertuigen kunnen effectief gebruik maken van dynamisch opladen om de actieradius te vergroten en de kosten te verlagen.

Op termijn zullen particuliere installaties de grootste markt zijn voor het draadloos opladen van voertuigen, aangezien EV-bezitters genieten van het bescheiden gemak dat ze geen kabel hoeven aan te sluiten. Maar als we verder kijken, verwacht Gartner dat particuliere woonwijken en campuslocaties de in-thuisinstallaties in volume zullen overtreffen.

6. Grafeen vervangt silicium

Gedurende de komende zeven tot tien jaar is er een enorm potentieel voor op koolstof gebaseerde veldeffecttransistoren (FET's) om silicium in traditionele transistors te vervangen wanneer ze hun minimale groottelimieten bereiken.

Een voorbeeld is grafeen, een één atoom dik materiaal van zuivere koolstof, aan elkaar gebonden in een hexagonaal honingraatrooster. Grafeen zou de huidige siliciumapparaten kunnen verdringen, vooral voor draadloze communicatie, waar deze op koolstof gebaseerde FET's een veel hogere stroom kunnen transporteren in een klein gebied, wat een supersnelle verwerking mogelijk maakt.

CIO's moeten nieuwe mogelijkheden overwegen die mogelijk worden gemaakt door op grafeen gebaseerde technologieën en beginnen met het identificeren van opkomende leveranciers.

7. Tech wordt wegwerpbaar

Wat als de technologie-sector de mode-sector gaat spiegelen, met 'wegwerp'-applicaties die ontworpen zijn om snel gemaakt, gebruikt en weggegooid te worden? Hoewel elementen van het samenstellen van een bedrijf al op grote schaal worden toegepast, zijn er kansen voor CIO's om het naar een hoger niveau te tillen en zich voor te bereiden op de flexibiliteit van wegwerptechnologie.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29