Floris Hulshoff Pol - 06 februari 2023

Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen

Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen image

2022 was het grootste jaar ooit voor cryptohacks. Er werd namelijk 3,8 miljard dollar gestolen van cryptocurrencybedrijven, tegenover 3,3 miljard dollar in 2021. Dit verschil is nog groter in vergelijking met 2019 en 2020 toen dit bedrag beide jaren op 0,5 miljard dollar stond.

Oktober komt naar voren als de maand met het hoogste bedrag aan cryptohacks ooit - 775,7 miljoen dollar is gestolen in 32 afzonderlijke aanvallen - met de hacks op de Binance BNB Chain en Mango Markets als de twee meest opvallende. Ook in maart was er een piek in cryptohacks van 733,0 miljoen dollar, grotendeels gedreven door de hack bij Axie Infinity’s Ronin Bridge.

Deze bevindingen - onderdeel van Chainalysis' jaarlijkse Crypto Crime Report - laten ook een verschuiving zien in de hackers’ selectie van doelwitten. Tot 2020 waren hackers meestal gericht op gecentraliseerde exchanges; nu zijn de slachtoffers voornamelijk in Decentrale Financiën (DeFi). De overweldigende meerderheid van de alle hacks was gericht op DeFi protocollen (82,1%, in totaal 3,1 miljard dollar) in vergelijking met 73,3% in 2021.

Kim Grauer, Director of Research, Chainalysis, licht deze trend toe: "DeFi is een van de snelst groeiende en meest aantrekkelijke onderdelen van het cryptocurrency ecosysteem en dat is grotendeels toe te schijven aan de transparantie. Maar diezelfde transparantie is ook wat DeFi zo kwetsbaar maakt - hackers kunnen DeFi-code scannen op kwetsbaarheden en op het perfecte moment toeslaan om hun buit te maximaliseren."

"DeFi protocollen blijven van groot belang voor de toekomst van het crypto-ecosysteem en de inherente transparantie ervan heeft veel belangrijke voordelen. Maar om te groeien, uit te breiden en uiteindelijk door te dringen tot de mainstream, moeten deze DeFi-protocollen prioriteit geven aan beveiliging, zoals code-audits door derden," voegt Grauer eraan toe.

Door het analyseren van on-chain activiteiten kan Chainalysis ook vaststellen dat aan Noord-Korea gelinkte groepen verreweg de meest actieve cryptohackers zijn geweest in de afgelopen jaren. In 2022 breken deze groepen hun eigen records voor diefstal met een geschatte 1,7 miljard dollar aan cryptocurrency verdeeld over verschillende hacks. Dit bedrag overschaduwt zelfs de totale export van het land - dat in 2020 in totaal slechts 142 miljoen dollar aan goederen bedroeg. Dit wijst erop dat het hacken van cryptocurrency nu waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de economie van het land bedraagt. Noord-Korea is ook een van de drijvende krachten achter de DeFi hacking trend die in 2022 intensiever werd, aangezien 1,1 miljard dollar van de door hen gestolen cryptocurrency afkomstig was van DeFi protocollen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29