Witold Kepinski - 17 maart 2023

Nederlandse IT-sourcingonderzoek 2023 gepubliceerd

Nederlandse IT-sourcingonderzoek 2023 gepubliceerd image

De 2023 Dutch IT Sourcing Study, uitgevoerd door Whitelane Research in samenwerking met Eraneos, onderzoekt meer dan 450 unieke IT-sourcingrelaties en 740 cloud-sourcingrelaties van meer dan 220 deelnemers van de beste IT-bestedingsorganisaties in Nederland.

Door cyberdreiging is IT-beveiliging het belangrijkste investeringsgebied voor CIO's in Nederland. Het belangrijkste IT-investeringsgebied voor klanten is het vergroten van de beveiliging, veerkracht en cyberdefensie. 59% van de organisaties noemt dit een belangrijk investeringsgebied, wat aangeeft dat ze het belang van IT voor hun activiteiten en de toenemende dreiging van cyberaanvallen erkennen.

Het migreren van kernbedrijfsapplicaties naar de cloud en verdere automatisering van bedrijfsprocessen zijn met 50% de op één na populairste IT-investeringsgebieden.

Bedrijven in Nederland kijken voor IT steeds vaker naar Oost-Europa. De vraag naar nearshore outsourcing, bijvoorbeeld naar Oost-Europa, zal naar verwachting groeien, waarbij meer dan 40% van de organisaties aangeeft te verwachten dat nearshore zal toenemen binnen hun outsourcingmix.

De aanhoudende groei van de Nederlandse markt voor IT-outsourcing blijft stabiel, zonder significante veranderingen ten opzichte van vorig jaar: 79% van de organisaties in Nederland is van plan in hetzelfde tempo of meer uit te besteden, en 44% bevestigt dat ze meer zullen uitbesteden. Het aantal respondenten dat van plan is meer uit te besteden is het hoogste in Europa, 8% boven het Europese gemiddelde van 36% voor 2022.

79% Organisaties in Nederland willen outsourcen om zich te concentreren op hun kernactiviteiten (64%), de schaalbaarheid te vergroten (52%) en toegang te krijgen tot middelen/talent (50%).

64 % legt focus op corebusiness

52 % wil meer schaalbaarheid

50 % wil betere toegang tot middelen/talent

Algemene tevredenheid: uitzonderlijke artiesten

Tweederde van de Nederlandse markt is tevreden met hun IT-sourcing provider, waarbij 65% van alle 459 IT-sourcingrelaties als tevreden of zeer tevreden wordt beoordeeld.

Dit jaar zijn er 24 IT-dienstverleners opgenomen in de algemene tevredenheidsranglijst. Nieuwkomer EPAM behaalt de eerste plaats met 82%, gevolgd door TCS (81%) en Wipro (80%). De top drie providers zijn geclassificeerd als 'Exceptional performers' wiens scores opvallen in vergelijking met de andere gerangschikte providers.

BEKIJK DE 2023 NEDERLANDSE ALGEMENE TEVREDENHEIDSRANKING

In de vijf IT-servicetorens zijn de topaanbieders:

Digitale transformatie: EPAM , Wipro en CGI

Applicatiediensten: EPAM , TCS en Wipro

Infrastructuurhosting: TCS , T-Systems en Kyndryl

Werkplekdiensten: TCS , DXC Technology en Atos

Beveiligingsdiensten: TCS , Capgemini en DXC Technology

Het Nederlandse rapport bevat volledige ranglijsten voor de bovenstaande IT-servicetorens.

Amazon Web Services (AWS) behaalt de eerste plaats voor infrastructuur-cloudplatforms met 81%, terwijl Microsoft Office 365 nummer één is voor software-cloudplatforms met 87%.

De tevredenheid met cloudproviders blijft hoog, met 78% van alle 742 cloudsourcingrelaties als tevreden of zeer tevreden beoordeeld (13% hoger dan IT-sourcingrelaties).

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2