Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2023

Gartner: Driekwart van de organisaties omarmt duurzaamheidsprogramma voor datacenters

75% van de organisaties beschikt tegen 2027 over een duurzaamheidsprogramma voor datacenterinfrastructuur. Kostenoptimalisatie en druk vanuit diverse belanghebbenden zijn hiervoor de aanleiding.

Gartner: Driekwart van de organisaties omarmt duurzaamheidsprogramma voor datacenters image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. "De verantwoordelijkheden voor duurzaamheid worden steeds meer overgedragen van CIO's naar leiders op het gebied van infrastructuur en operations (I&O) om de milieuprestaties van IT te verbeteren, met name rond datacenters", zegt Autumn Stanish, Senior Principal Analyst bij Gartner. “Dit heeft velen ertoe gebracht om meer uit te geven aan en te investeren in milieuoplossingen, maar de impact op het milieu zou niet de enige focus moeten zijn. Duurzaamheid kan ook een significant positief effect hebben op niet-omgevingsfactoren, zoals merk, innovatie, veerkracht en het aantrekken van talent.”


Meeste duurzaamheidsvoordelen zijn indirect

Volgens een Gartner-enquête onder 221 respondenten uit Noord-Amerika, Europa en APAC, uitgevoerd in de tweede helft van 2022, zijn de milieuprestaties van de IT-infrastructuur slechts één facet van een sterke I&O-duurzaamheidsstrategie. De meeste duurzaamheidsvoordelen zijn indirect. "Succes bij het afstemmen van de I&O-strategie op kritieke bedrijfsresultaten vereist een meer alomvattende aanpak die de indirecte voordelen van duurzame IT-activiteiten erkent", aldus Stanish. "Dit geldt met name voor organisaties waarin IT materieel is voor het bedrijf, zoals de financiële dienstverlening."

Volgens de Gartner-enquête zijn de drie belangrijkste indirecte voordelen:

1. Lagere kosten

De meest effectieve actie die I&O-leiders kunnen ondernemen voor het milieu en hun budget is het uitstellen van de aanschaf van nieuwe apparatuur en het beter beheren, optimaliseren of opnieuw inzetten van wat ze al hebben. Volgens Gartner kunnen organisaties tot 60% kosten besparen door simpelweg de levensduur van producten te verlengen van drie naar vijf jaar. Daarnaast is optimaliseren voor beter servergebruik en opslagcapaciteit een andere manier om afval te verminderen en geld te besparen.

2. Innovatie

Organisaties gebruiken duurzame strategieën voor het stimuleren van innovatie en groei door middel van nieuwe producten en bedrijfsmodellen. Leveranciers van technologiehardware brengen snel nieuwe producten en diensten uit op basis van AI-technologie, analytische inzichten en circulaire bedrijfsmodellen die kunnen worden gebruikt voor innovatie. Open telemetrieplatforms kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de energie-efficiëntie te volgen en verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd kritische inzichten bieden voor IT-personeel om gebruikspatronen te begrijpen die kunnen worden geoptimaliseerd voor betere, meer consistente prestaties van systemen.

"De kernfocus van veel ondernemingen met een duurzaamheidsstrategie is eigenlijk hoe ze deze kunnen gebruiken om innovatie, differentiatie en groei te stimuleren door middel van nieuwe producten en bedrijfsmodellen", aldus Stanish. "Maar minder dan de helft van de I&O-leiders die we spreken, profiteert momenteel van de zakelijke voordelen die verder gaan dan lagere energiekosten."

3. Beter risicobeheer en beperking

In een markt die wordt verstoord door prijsfluctuaties en leveringsbeperkingen, kunnen organisaties meer veerkracht en beter risicobeheer en -beperking bereiken door het toepassen van duurzame recycling- en hulpbronnengebruikpraktijken. Denk hierbij aan organisaties die hernieuwbare energie gebruiken, hun eigen stroom opwekken en apparatuur zoveel mogelijk hergebruiken en opnieuw inzetten. Volgens de Gartner-enquête is meer dan 85% van de bedrijfsleiders het erover eens dat duurzaamheid een investering is die de organisatie beschermt tegen disruptie.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in het rapport "Unlock the Business Benefits of Sustainable IT Infrastructure." Daarnaast geven Gartner-analisten aanvullende analyses geven over cloudstrategieën, operaties en infrastructuurtrends op de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conferences. Deze vinden plaats van 15-16 mei in Sydney, 20-21 november in Londen, 6-8 december in Las Vegas en december 12-13 in Tokio.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024