Martijn Kregting - 23 mei 2023

Enterprise Wireless WAN-markt groeit naar 5,5 miljard dollar in 2027

De wereldwijde omzet van de 5G en 4G/LTE Enterprise Wireless WAN-markt zal in 2027 uitkomen op 5,5 miljard dollar. De omzet groeit tusen 2023 en 2027 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 23,8 procent. De wereldwijde marktomzet bedroeg in 2022 iets minder dan 1,9 miljard dollar. Dat meldt marktonderzoeker IDC.

Enterprise Wireless WAN-markt groeit naar 5,5 miljard dollar in 2027 image

De Enterprise Wireless WAN (door IDC voorheen als 4G/LTE en 5G Router & Gateway-markt omschreven) is de afgelopen vijf jaar enorm volwassen geworden. LTE-technologie heeft zich op eigen kracht ontwikkeld en 5G-oplossingen zorgen voor een grotere betrouwbaarheid van het draadloze WAN-aanbod. IDC stelt dat Enterprise Wireless WAN verder is geëvolueerd dan een rol als failover voor andere toegangstechnologieën, en in veel gevallen een primaire connectiviteitsoplossing werd.

Snel opgeschaald

"5G Enterprise Wireless WAN-oplossingen zijn in 2022 snel opgeschaald in zowel de branche- als de mobiele markt", stelt Patrick Filkins, onderzoeksmanager, IoT en Telecom Network Infrastructure bij IDC. "Het gebruik van Internet of Things (IoT) bleef in vergelijking hiermee wat achter, maar kende ook een groei met dubbele cijfers."

Over het algemeen is Enterprise Wireless WAN volgens Filkins niet alleen meer een ondersteunende technologie, maar een bedrijfskritieke netwerktechnologie op zich. Naast eenvoudige connectiviteit spelen 4G/LTE- en 5G-oplossingen een steeds belangrijkere rol in SD-WAN- en enterprise edge-initiatieven, en worden ze ook massaal ingezet om openbare veiligheidsvoertuigen, openbaar en particulier vervoer en in industriële omgevingen waar mobiele oplossingen nodig."