Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2023

Consumentenbond en claimstichting willen schadevergoeding van Google

Google verzamelt op illegale wijze privacygevoelige informatie van gebruikers. Dit stellen de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen (SBP). De partijen eisen een schadevergoeding van Google voor alle Nederlandse gebruikers. Ook eisen zij dat Google direct stopt met het 'illegaal verzamelen' van gegevens van mensen. Zij dreigen met een gang naar de rechter.

Consumentenbond en claimstichting willen schadevergoeding van Google image

De partijen stellen dat Google het gedrag van gebruikers constant volgt door de manier waarop het persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelt, verwerkt en gebruikt. Dit doet het bedrijf volgens hen zonder toestemming, waarmee het zowel de Nederlandse als Europese wetgeving schendt.

'Overtreding op ongekende schaal'

Ada van der Veer, voorzitter Stichting Bescherming Privacybelangen: "Google overtreedt de privacywet op ongekende schaal. De praktijken van Google komen neer op illegale surveillance en illegale commerciële exploitatie van persoonsgegevens. De impact hiervan op het persoonlijke leven van elke gebruiker, nu en in de toekomst, is onbekend. Google weet wat je doet, waar je bent, wat je misschien wil gaan doen en waar je over nadenkt. Het legt dit allemaal vast en verdient daarmee ontzettend veel geld. En dat doet het stiekem, want zelfs voor consumenten die zich erin verdiepen is absoluut niet duidelijk welke informatie het bedrijf verzamelt en wat er daarna mee gebeurt. Ook brak Google zijn eigen beloftes. Zo claimde Google dat gebruikers via de instellingen van de ”locatiegeschiedenis” het verzamelen van locatiegegevens zouden kunnen stopzetten. In werkelijkheid stopte Google helemaal niet met het volgen van zijn gebruikers."

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Google buit zijn gebruikers uit, en maakt daarmee enorme winsten. In 2022 alleen al bedroeg de omzet van Google uit advertentie-inkomsten ongeveer 224 miljard dollar. Google heeft zich jarenlang verrijkt ten koste van de privacy van consumenten. Dat moet onmiddellijk stoppen. En, zoals voortvloeit uit de wet, moeten consumenten hiervoor financieel gecompenseerd worden. Dat is de enige manier om dit soort bedrijven duidelijk te maken dat zij zich aan de regels moeten houden. De Consumentenbond strijdt al jaren tegen Google’s inbreuken op de privacy en dat blijven we doen."

Schadevergoeding

De partijen willen een schadevergoeding voor alle huidige en voormalige gebruikers van Google die vanaf 1 maart 2012 'op enig moment producten of diensten van Google hebben gebruikt en in Nederland woonden'. Wie in aanmerking wil komen voor een schadevergoeding, kan zich hier aanmelden. Molenaar: "De overtredingen zijn op zichzelf al ernstig, maar de schaal waarop ze plaatsvonden en nog steeds plaatsvinden, maakt ze nog erger. Vrijwel iedereen in Nederland wordt erdoor geraakt. Het is ook belangrijk dat veel mensen zich aanmelden. We moeten met elkaar een vuist maken en laten zien dat we dit soort misdragingen niet langer pikken."

Meer informatie is hier beschikbaar.