Martijn Kregting - 23 augustus 2023

LUMC: samen innoveren is een must om op te schalen

Zelfs een grote organisatie zoals een universitair medisch centrum (UMC) kan niet alles zelf ontwikkelen. Reden voor het Leidse LUMC om voor het digitaliseren van zijn zorgaanbod de samenwerking te zoeken met Ancora Health. De twee partijen bouwen voort op ‘The Box, een virtuele zorgoplossing voor monitoring op afstand, vertelde LUMC-cardioloog Douwe Atsma, mede-initiatiefnemer van The Box, onlangs in een interview met Dutch IT Leaders.

LUMC: samen innoveren is een must om op te schalen image

Douwe Atsma, cardioloog bij het LUMC.

‘The Box’ was het resultaat van een decennium aan ontwikkelen en testen. Het initiatief is letterlijk een doos met medische apparatuur voor zelfmetingen, gekoppeld aan een app om waarden door te geven aan begeleidende zorgprofessionals. Het belangrijkste element is volgens Atsma echter het onderliggende, lijn-overstijgende zorgpad (een behandeltraject van begin tot einde), compleet met regionale inbedding bij alle relevante (zorg)partijen, wetenschappelijk geëvalueerd.

Nadenken over front- en back-end

“We hebben de afgelopen tien jaar zaken ontwikkeld en getest, we hebben erover gepubliceerd. Dat heeft ook geleid tot belangstelling van buiten het LUMC. Mooi, maar dat betekent dat we niet alleen goed moeten nadenken over de inmiddels goed geregelde front-end van The Box – de app, de middelen voor zelfmonitoring, de onderliggende zorgpaden – maar ook de back-end.”

Een voorbeeld is het verzorgen van een goede aansluiting tussen The Box en de informatiesystemen van zorgaanbieders. De database, de dashboarding, de EPD’s van andere geïnteresseerde partijen. “We realiseerden ons dat voor de back-end, waar alle data samen komen, een schaalbare oplossing nodig is. Daarvoor hebben we Ancora gevraagd een webbased platform te maken.”

Digitaal ondersteunen

Daarnaast heeft Ancora, aanbieder van digitale preventieve gezondheidszorg en leefstijltherapie, een digitaal coaching-platform dat onder meer werkt met het beïnvloeden van microgewoonten. Op een aantal vlakken kan dit platform mensen digitaal ondersteunen in het bereiken en behouden van een gezondere leefstijl.

Atsma: “Dat vinden wij ook interessant. Er zijn in Nederland 10 miljoen mensen met een chronische aandoening, waarvan 40 procent onder de 40 jaar. Om ervoor te zorgen dat deze aandoeningen niet in aantal en omvang verergeren, is preventie een must. Nu kunnen we zelf nog wel twee jaar werken aan een leefstijlplatform, maar Ancora heeft er al een. Dan kun je beter goed samenwerken dan zelf ontwikkelen.”

Opschalen houdt e-health betaalbaar

Ancora is ook internationaal gericht. En e-health moet je opschalen om het betaalbaar te houden, weet Atsma. “We hebben om deze opschaling te faciliteren een internationaal consortium opgericht met in totaal 57 partijen, onder de naam Edison RPM (remote patient management, red.). We willen e-health in Nederland tot een soort nuts-voorziening maken. Standaardisatie is daarin het sleutelwoord. Op kleinere schaal kunnen we die standaardisatie en opschaling realiseren met Ancora. Internationaal willen kijken in hoeverre we hiervoor kunnen leunen op partijen als Ancora, maar ook de internationale tak van het NeLL, het WeLL – waar het LUMC ook intensief bij betrokken is.”

Het interview met Douwe Atsma gemist? Lees het op Dutch IT Leaders.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024