Martijn Kregting - 12 september 2023

Supercomputer Dojo vergroot marktwaarde Tesla met 600 miljard dollar

De onlangs gepresenteerde Dojo-supercomputer van Tesla zou de waarde van de leverancier van slimme EV’s (elektrische auto’s) met bijna 600 miljard dollar kunnen vergroten. Dat stellen analisten van zakenbank Morgan Stanley volgens Reuters. Zo kan Dojo de verkoop van AI-gebaseerde diensten sterk stimuleren.

Supercomputer Dojo vergroot marktwaarde Tesla met 600 miljard dollar image

De Dojo supercomputer, die begin september werd opgestart, bestaat uit een cluster van 10.000 H100 GPU’s: AI-chips van Nvidia die zeer geschikt zijn voor machine learning. Het doel van de computer is om sneller volledig autonome wagens te kunnen bouwen. Tesla begon afgelopen juli met de bouw van de supercomputer. Hij wordt gebruikt om kunstmatige intelligentie (AI)-modellen voor zelfrijdende auto's te trainen. Tesla wil volgend jaar meer dan 1 miljard dollar in Dojo investeren.

Veel meer dan auto’s verkopen

Dojo kan volgens de door Reuters geciteerde Morgan Stanley-analisten nieuwe adresseerbare markten openen die veel verder gaan dan het verkopen van voertuigen tegen een vaste prijs. zeiden Hoofdanalist Adam Jonas zegt hierover: "Als Dojo kan helpen auto's te laten 'zien' en 'reageren', welke andere markten zouden zich dan kunnen openen? Denk aan elk apparaat aan de rand met een camera die realtime beslissingen neemt op basis van zijn gezichtsveld."

Morgan Stanley verhoogde zijn doelstelling voor de periode van 12 tot 18 maanden voor Tesla-aandelen met 60 procent tot 400 dollar – het hoogste onder Wall Street-makelaars volgens LSEG-gegevens. Dat kan naar schatting, de EV-maker een marktkapitalisatie van ongeveer 1,39 biljoen dollar opleveren. De huidige marktwaarde van tesla bedraagt circa 789 miljard dollar, nadat het aandeel vrijdag op 248,5 dollar sloot.

Focus op software, diensten

Jonas verwacht dat Dojo de meeste waarde zal genereren in software en services. Morgan Stanley verhoogde zijn omzetraming uit de netwerkdienstenactiviteiten van Tesla naar 335 miljard dollar in 2040, vergeleken met 157 miljard dollar eerder. Volgens Jonas zal de divisie van Tesla in 2040 ruim 60 procent van de kerninkomsten van het concern voor zijn rekening nemen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2030. "Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door de nieuwe kansen die we zien in licenties voor wagenparken van derden, een hogere ARPU (gemiddelde maandelijkse omzet per gebruiker)."

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024