Martijn Kregting - 14 september 2023

Gartner: vijf technologieën transformeren digitale toekomst organisaties

Vijf technologieën zullen de digitale toekomst van organisaties transformeren. Marktonderzoeker Gartner belichtte deze technologieën tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo aan de Australische Gold Coast. Het gaat om: digital humans, satellietcommunicatie, tiny ambient IoT, veilige berekeningen en autonome robots. Alle vijf deze technologieën zijn potentieel transformationeel, zo stelde Nick Jones, Distinguished VP Analyst bij Gartner.

Gartner: vijf technologieën transformeren digitale toekomst organisaties image

“Deze disruptieve technologieën moeten nu worden onderzocht vanwege hun brede reikwijdte en vermogen om nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk te maken of belangrijke nieuwe mogelijkheden”, aldus Jones. “Iedereen heeft echter een andere definitie van disruptief, dus evalueer deze vanuit het unieke perspectief van jouw organisatie en hun potentiële impact. Overweeg vervolgens nieuwe zakelijke kansen die mogelijk worden gemaakt door individuele technologieën, maar ook door combinaties daarvan."

Jones lichtte tijdens zijn keynote de vijf technologieën apart toe:

Digital Humans

Digitale mensen zijn interactieve, AI-gestuurde representaties die bepaalde kenmerken, persoonlijkheid, kennis en mentaliteit van een mens imiteren. Ze variëren van fysiek (bijvoorbeeld humanoïde robots) tot virtueel (bijvoorbeeld virtuele popsterren); of door mensen aangedreven (bijvoorbeeld door aspecten van een mens na te bootsen) naar AI-gestuurd waarbij ze niet in alle aspecten mensachtig hoeven te zijn (bijvoorbeeld een digitale tweeling of chatbot).

Ondanks hun potentieel brengen digitale mensen veel uitdagingen met zich mee, waaronder onethische toepassingen; ongepast gedrag; het creëren van vooroordelen en stereotypen; gebrek aan regelgeving; risico op sociale terugslag; uiteenlopende culturele attitudes; en meer. Gartner beveelt aan om potentiële sociale en regelgevende problemen te beoordelen vóór adoptie.

Satellietcommunicatie

De toenemende belangstelling voor satellietcommunicatie met een lage baan om de aarde (LEO – low earth orbit) wordt gedreven door de democratisering en commercialisering van de ruimte. Dankzij de lage latentie is LEO een belangrijke technologie voor bedrijven om de communicatie met mensen en dingen radicaal te veranderen.

Volgens Gartner zal LEO breedband leveren met een wereldwijde dekking en een latentie die laag genoeg is voor een breed scala aan taken; directe satellietverbinding voor kleine IoT-apparaten om betaalbare wereldwijde dekking te bieden zonder tussenkomst van simkaarten, telecomaanbieders en roaming-complicaties; en spraak- en datadiensten van een satelliet naar een ongemodificeerde 4G-smartphone om de dekking uit te breiden naar afgelegen locaties.

“De sector staat nog in de kinderschoenen en er wordt veel evolutie verwacht. Wees dus voorzichtig bij het vroegtijdig adopteren van LEO, aangezien dit een opkomende technologie is in een complexe markt”, aldus Jones.

Tiny Ambient IoT

Tiny ambient IoT maakt het taggen, volgen en detecteren van alles mogelijk zonder de complexiteit of kosten van apparaten op batterijen. Het resultaat is het vermogen om onopvallend meer informatie, over meer dingen, op meer manieren en tegen lagere kosten dan in het verleden waar te nemen.

Dit zal nieuwe ecosystemen mogelijk maken; nieuwe bedrijfsmodellen gebaseerd op het kennen van de locatie of het gedrag van objecten; slimmere producten met nieuw gedrag; en veel lagere kosten voor tracking en monitoring. Tiny ambient IoT zal de mogelijkheden voor een breed scala aan bedrijven vergroten, maar Gartner raadt aan om potentiële sociale en regelgevende problemen te beoordelen voordat het wordt ingevoerd.

Veilige berekeningen

Veilig computergebruik wordt van cruciaal belang nu zaken steeds meer met elkaar verbonden raken en ecosystemen toegang krijgen tot meer persoonlijke informatie. Het maakt het mogelijk gegevens te exploiteren zonder de privacy in gevaar te brengen.

Hoewel veel van de principes van veilige berekeningen al zijn vastgelegd, is de implementatie een uitdaging vanwege de kosten, vaardigheden, prestaties en beschikbaarheid. Om deze te helpen overwinnen, suggereert Gartner dat opkomende technologieën zoals optische versnellers belangrijk zullen zijn om de implementatie mogelijk te maken.

Adaptieve autonome drones en robots

Autonome systemen zijn zelfbesturende fysieke of softwaresystemen, die taken uitvoeren die blijk geven van autonomie, leren en keuzevrijheid (gevoel van een eigen persoonlijk doel). Systemen die autonoom leren en zich aanpassen zullen essentieel zijn als technologieën zoals robots worden geschaald om hun volledige potentieel te bereiken.

Er bestaan echter een groot aantal uitdagingen, omdat het misschien niet duidelijk is wat een robot of AI-systeem heeft geleerd of wat het kan (of niet kan) doen. Gartner beveelt aan om ze te testen in complexe en snel veranderende omgevingen, waar vroege adoptie flexibiliteit en prestatievoordelen zal opleveren. Beheer risico's door de zakelijke, juridische en ethische consequenties te analyseren.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei