Martijn Kregting - 13 september 2023

Daniel Zhang vertrekt onverwachts als topman cloud-divisie Alibaba

Daniel Zhang treedt terug als topman van de cloud-activiteiten van het Chinese technologieconcern Alibaba Group. Reuters schrijft over een verrassende stap. Zhang legde twee maanden geleden zijn dubbelfunctie van CEO en voorzitter van de groep neer om zich op de cloud-divisie te concentreren. De drie functies zouden niet langer te verenigen zijn geweest. De cloudtak van Alibaba is de grootste cloudprovider van China en zal in het kader van de herstructurering van de groep worden afgesplitst van Alibaba.

Daniel Zhang vertrekt onverwachts als topman cloud-divisie Alibaba image

Het bedrijf maakte Zhangs besluit om te vertrekken bij Alibaba's cloud-divisie bekend in een interne brief aan het personeel, ingezien door Reuters. Zhang zou afgelopen zondag de rol van CEO van de groep overdragen aan Eddie Wu. In de brief stond dat Wu na het vertrek van Zhang ook de leiding zal nemen over de cloudactiviteiten. 'Het bestuur van ons bedrijf spreekt zijn diepste waardering uit aan de heer Zhang voor zijn bijdragen aan Alibaba Group in de afgelopen 16 jaar', aldus Alibaba in de brief, waarin slechts werd aangekondigd dat Wu Zhang zou opvolgen bij de cloudtak.

Opsplitsing Alibaba

Het afsplitsen van de cloudactiviteiten vormt een belangrijk onderdeel van een herstructurering die de Chinese e-commercegigant in maart aankondigde en die het bedrijf opsplitst in zes eenheden, elk met zijn eigen raden van bestuur en CEO's. Alibaba stelde in mei dat het ernaar streeft de openbare beursnotering van zijn cloud-eenheid binnen de komende twaalf maanden te voltooien.

Het bedrijf gaf zondag aan dat het de reorganisatie verder zal uitvoeren onder een apart, nog aan te stellen managementteam. Zhang zal blijven bijdragen aan Alibaba door 'zijn expertise op een andere manier te kanaliseren', stond verder nog in de brief aan het personeel. Ook werd aangegeven dat Alibaba 1 miljard dollar zal investeren in een technologiefonds dat Zhang zou oprichten. Het bedrijf heeft Zhang ook de titel 'emeritus' gegeven, een primeur in zijn geschiedenis. Het fonds moet Alibaba's strategie ondersteunen om te investeren in toekomstige groei en het technologie-ecosysteem verder te ontwikkelen.

Tumultueuze periode

Zhang nam in december de functie van hoofd van de cloudafdeling van Alibaba over nadat het bedrijf te kampen had met een langdurige storing die het zelf omschreef als de 'langste grootschalige mislukking' in meer dan tien jaar. In zijn laatste jaren als hoofd van de groep leidde Zhang de technologiegigant door een tumultueuze periode, waarin Alibaba vaak het doelwit was van toegenomen aandacht van Chinese toezichthouders.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024