Martijn Kregting - 14 september 2023

Datacentersector stimuleert flexibel werken

Steeds meer datacenters bieden flexibele werkmogelijkheden aan. In 2019 was flexibel werken in 20 procent van de datacenters mogelijk, en dit jaar kan dit al bij 42 procent van de locaties. Dat blijkt uit onderzoek van De Dutch Datacenter Association (DDA) en Digital Realty. De DDA en Digital Realty hebben, net als in 2019 en 2021, onderzoek gedaan naar de werkgelegenheid in de datacenterbranche. De studies moeten een goed beeld geven van de huidige ontwikkel- en carrièremogelijkheden binnen de sector.

Datacentersector stimuleert flexibel werken image

Uit de dit jaar gehouden studie blijkt ook dat er in de afgelopen jaren wat meer vrouwen in de datacentersector zijn gaan werken. Er is sprake van een lichte stijging in vergelijking met 2021: van 2,5 procent naar 3 procent voor technische functies en van 8,4 procent naar 11,7 procent voor niet-technische functies.

Verder geeft een op de vier datacenters tegenwoordig vrouwen voorrang bij gelijke geschiktheid. Ook neemt ook een op de vier datacenters deel aan speciale events om vrouwen te enthousiasmeren voor een baan binnen de datacentersector. Met deze (lichte) stijging hoopt de branche ook andere IT-sectoren te inspireren.

Flexibeler werken

“Met initiatieven als Girls Day probeert Digital Realty vrouwen en meiden te inspireren en enthousiast te maken voor een baan in de datacenterindustrie", stelt Melissa Scholten, Senior Communicatie Manager bij Digital Realty. "Het is daarnaast ook goed om te zien dat er een groei in flexibele werkmogelijkheden zit. Hierdoor wordt het ook voor een bredere doelgroep interessant om een baan in de datacenterindustrie te overwegen, onder andere gezien de mogelijkheid voor thuiswerken. Al met al dragen deze ontwikkelingen bij aan een inclusievere werkplek, iets dat wij bij Digital Realty aanmoedigen.”

Andere resultaten uit het onderzoek zijn:

  • Het aantal openstaande vacatures is in vergelijking met voorgaande jaren gestegen. Het aantal lag in 2021 op 600 vacatures en is gestegen naar 650 openstaande vacatures. De afgelopen maanden was het voor alle IT-sectoren lastig om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures.
  • De sector verwacht dat de werkgelegenheid de komende vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar toeneemt. Dat moet leiden tot een totaal van bijna 2.800 extra te vervullen banen in 2028.
  • Het voornaamste gebied waar de ondervraagde datacenters in willen investeren is beheer. Een op de twee datacenters (50%) wil in dit kennisgebied investeren. Met behulp van (nieuwe) beheertools krijgen datacenters namelijk beter inzicht in de prestaties van het datacenter en eventuele verbeterpunten.

Samenwerking met onderwijs

De datacentersector heeft de afgelopen jaren grote stappen heeft gezet om de samenwerking tussen de datacentersector en mbo-opleidingen te versterken, zo stelt Pim Knokke, beleidsmedewerker onderwijs/werkgelegenheid bij DDA. Dit komt ook nar voren uit het onderzoek.

"Zo worden er op verschillende ROC’s in Nederland inmiddels datacentermodules aangeboden. Deze ontwikkeling gaat er in de toekomst voor zorgen dat de datacenterindustrie wordt uitgebreid, en dat de openstaande vacatures vervuld worden. Datacenters zijn het hart van de digitale wereldeconomie en vormen daarnaast ook de basis van onze digitale communities. Met behulp van dit onderzoek worden de struikelblokken, maar ook de kansen benadrukt, wat ons helpt bij de ontwikkelingen van deze industrie. Samen zorgen we voor meer innovatie in de datacenterindustrie.”

Lees hier het hele rapport.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei