Martijn Kregting - 15 september 2023

EC gaat AI-start-ups toegang geven tot supercomputers

De Europese Commissie wil startups op AI-gebied ondersteunen door hen toegang te geven tot rekencapaciteit op supercomputers binnen de EU. De ondernemingen kunnen de computers gebruiken om hun modellen te trainen, mits die AI in lijn is met de regels die de EU wil ontwikkelen in zijn AI Act.

EC gaat AI-start-ups toegang geven tot supercomputers image

Momenteel hebben acht start- en scale-ups toegang te geven tot zijn supercomputers. Daaronder Lumi in Finland en Leonardo in Italië. Straks kunnen meer van deze ondernemingen de computers kunnen gebruiken om AI-modellen te trainen, iets waarvoor enorm veel computerkracht nodig hebt.

Regels en gedragsregels

Maar dat vereist wel dat die start-ups zich aan de regels houden die de EU wil uitzetten over AI. Over die regels werd in juni gestemd in de vorm van de AI Act, maar het duurt nog minstens twee jaar voor de regels in lokale wetgeving vertaald worden. In tussentijd riepen EU-commissarissen daarom op tot vrijwillige gedragsregels.

Startups die zich aan deze gedragsregels en de verwachte EU-wetgeving houden, zouden dus een beloning krijgen, in de vorm van toegang tot de high performance computers (HPC) van de Europese Unie. Er zou een nieuw programma komen, HPC access for AI startups, zo meldt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het programma is gebaseerd op het bestaande EuroHPC Access Calls dat faciliteert tussen bedrijven en beheerders van supercomputers. Het nieuwe initiatief moet vooral de focus leggen op ondersteuning van startups die werken rond ethische en verantwoordelijke AI.

Moeilijke wetgeving

De bijzonder snelle evolutie van AI en dan vooral de mogelijkheden van generatieve AI vormen een uitdaging voor veel wetgevende instanties, omdat regulering traditioneel wat achterloopt op de technologie. De Commissie ziet bijvoorbeeld wel brood in AI om gezondheidszorg te verbeteren en een antwoord te bieden op klimaatverandering, maar de achterliggende vrees blijft ook dat ongeremde AI zou kunnen zorgen voor het einde van de mensheid, zo zei Von der Leyen bij de aankondiging van het programma.

Het initiatief komt ook op een moment dat andere landen, zoals de VS, zich buigen over regelgeving van AI. Zo nodigde de Amerikaanse senaat deze week een hele reeks (ex-)topmannen van tech-bedrijven, waaronder Bill Gates, Mark Zuckerberg en Elon Musk, uit om achter gesloten deuren hun ideeën uiteen te zetten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024