Redactie - 07 november 2023

Gartner: 'Financiële afdelingen positief over AI, maar AI-adoptie is laag'

De meeste financiële afdelingen moeten AI nog omarmen. Desondanks staan leiders in de sector positief ten opzichte van de technologie.

Gartner: 'Financiële afdelingen positief over AI, maar AI-adoptie is laag' image

Dit blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Gartner deelt op Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona, dat van 6 tot en met 9 november plaatsvindt in Barcelona. De redactie van Dutch IT Leaders is op dit event aanwezig.

Uit een onderzoek onder 130 financiële leiders en 91 medewerkers in administratieve ondersteunende functies in juni 2023 bljkt dat 61% van de financiële functies geen plannen heeft voor de implementatie van AI of zich nog in de initiële planningsfase bevindt. Slechts 9% van de financiële organisaties bevindt zich in de fase van opschaling en gebruik, vergeleken met 20% van andere administratieve ondersteunende functies, zoals HR, juridische zaken, vastgoed, IT en inkoop.

AI-implementaties zijn beperkt

“Ondanks het potentieel van AI zijn de AI-implementaties van de meeste financiële functies beperkt gebleven”, zegt Marco Steecker, Senior Principal bij de Gartner Finance Practice. “Nu ze een plan beginnen uit te stippelen over hoe ze die extra investeringen het beste kunnen prioriteren, moeten CFO’s samenwerken met hun financiële leiderschapsteams om hun huidige voortgang te vergelijken met die van hun collega’s en concrete aanbevelingen van early adopters identificeren over de beste manier om het gebruik van AI in hun functie in de toekomst te versnellen.”

Figuur 1: De AI-vooruitgang van Financiën ligt achter andere administratieve functies


Bron: Gartner (november 2023)

Financiële sector loopt ver achter

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat vier van de vijf financiële leiders verwachten dat de kosten en inspanningen die zij besteden aan de inzet van AI binnen de financiële sector de komende twee jaar toenemen. 52% van de financiële leiders verwacht dat de kosten en inspanningen met meer dan 10% stijgen. De financiële sector loopt momenteel echter ver achter op de meeste andere bedrijfsfuncties als het gaat om investeringen in AI door de organisatie.

“Deze vertraging is zelfs nog groter als er sprake is van generatieve AI, waarbij slechts 1% van de financiële functies de technologie heeft overgenomen of de intentie heeft om in de technologie te investeren”, zegt Steecker. “Dit wordt vergeleken met klantgerichte en IT-functies waarbij ongeveer 10-20% generatieve AI heeft aangenomen of van plan is te investeren.”

Andere prioriteiten

Financiële leiders wiens afdeling nog geen gebruik maken van AI noemen vier belangrijke redenen: andere prioriteiten, gebrek aan technische mogelijkheden, gegevens van lage kwaliteit en onvoldoende gebruiksscenario's. Drie van deze vaak genoemde redenen (gebrek aan technische vaardigheden, suboptimale datakwaliteit en onvoldoende gebruiksscenario’s) houden verband met op de workflow en mogelijkheden gebaseerde beperkingen.

De meest genoemde reden om AI niet te gebruiken is echter dat financiële leiders andere prioriteiten hebben. “Dit spreekt tot een belangrijk aspect van de opvattingen van financiële leiders over AI, namelijk dat het een afzonderlijk project is dat afzonderlijk moet worden toegevoegd aan de transformatieroutekaart van hun functie”, aldus Steecker. “Wat dit perspectief onderschat, is dat AI een cruciale factor kan zijn voor de ‘andere prioriteiten’ van financiële leiders, zoals een meer dynamische financiële planning of een efficiëntere afsluiting en consolidatie.”

AI-gebruik is zeer variabel, maar grotendeels impactvol

Financiële organisaties die momenteel AI gebruiken - bijvoorbeeld door het ontwikkelen van pilots, het gebruik van AI in de productie en het opschalen van AI-oplossingen - doen dit op een breed scala aan gebieden binnen de financiële wereld. Geen enkel gebied van AI-gebruik in de financiële wereld is onevenredig vertegenwoordigd onder de early adopters van AI. De drie meest voorkomende gebieden van AI-gebruik binnen de financiële sector zijn onder meer boekhoudkundige ondersteuning, detectie van afwijkingen/fouten en financiële analyse.

“Ondanks het gevarieerde gebruik van AI binnen de financiële sector zijn de ervaringen overwegend positief. Dit zou bemoedigend nieuws moeten zijn voor CFO's en andere financiële leiders die overwegen of ze moeten investeren en, zo ja, waar ze die initiële investering op moeten richten”, aldus Steecker.

Klanten van Gartner kunnen meer informatie over het onderzoek vinden in het rapport 'The Current State of AI Use Within Finance: 2023 Insights'. Niet-klanten kunnen het webinar 'Move Towards an AI-Forward, Autonomous Finance Future' bekijken.