Wouter Hoeffnagel - 01 december 2023

ICT-arbeidsmarkt blijft volop in beweging

Een kwart van de ICT-professionals in loondienst wisselde in de afgelopen twaalf maanden van baan en/of werkgever. Hoewel ICT'ers over het algemeen open staan voor een andere baan, zoeken en solliciteren zij niet actief.

ICT-arbeidsmarkt blijft volop in beweging image

Dit blijkt uit onderzoek naar de ICT-arbeidsmarkt door Intelligence Group en HeadFirst Group. Waar de mobiliteit van ICT’ers de afgelopen jaren stabiel was, is dit het afgelopen jaar sterk toegenomen en is de loyaliteit aan de eigen manager en/of werkgever afgenomen.

Het aantal ICT'ers groeit

Het huidige aantal van bijna 600.000 ICT’ers in Nederland groeit naar verwachting tot bijna 900.000 personen in 2030 en maakt dan 8,5% uit van de beroepsbevolking. De vraag naar en de schaarste aan ICT’ers blijft zeer groot. In 2023 komt de opvallend kleine groei in het aanbod van ICT’ers vooral door de toename van het aantal zelfstandig professionals. Deze is van 76 duizend naar 84 duizend gegroeid. De groep zelfstandige ICT’ers blijft groeien en neemt steeds meer regie op de arbeidsmarkt door te zorgen dat zij uit hun eigen netwerk hun opdrachten krijgen. Op het moment dat hun huidige opdracht afloopt, staat de volgende opdracht uit het netwerk al klaar.

Opvallend is dat er een groeiende groep zzp'ers is binnen de ICT-sector die nooit benaderd wordt voor opdrachten. Inmiddels is dit percentage toegenomen tot 27,3% van het geheel. Een toename van maar liefst 550% in 3,5 jaar. “Veelal kiest de zelfstandige ICT’er er bewust voor om onbereikbaar te worden voor recruiters, omdat zij zoveel gespamd worden”, aldus Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group. “ICT’ers zijn vaak de kanarie in de kolenmijn als het gaat om gedragsveranderingen aan de kandidatenkant van de arbeidsmarkt. Onbereikbaarheid van talent is een breder te verwachten ontwikkeling op de arbeidsmarkt in de komende jaren”

Focus op externe mobiliteit

In het derde kwartaal van 2023 is 24,6% van de ICT’ers in loondienst in de 12 maanden ervoor van baan gewisseld (9,6% binnen de eigen organisatie en 15% naar een nieuwe organisatie). Deze cijfers zijn toegenomen, ondanks dat ICT’ers vooral latente baanzoekers zijn. Hun arbeidsmarktactiviteit was het laatste kwartaal 6,7%, wat 70% lager is dan het gemiddelde over de hele Nederlandse beroepsbevolking.

“ICT’ers zijn dus latente baanzoekers en steeds vaker onbereikbaar voor recruiters, maar ze bewegen momenteel wel opvallend vaker op de arbeidsmarkt. Hoe ga je daar als werkgever en opdrachtgever mee om?”, stelt Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group, zichzelf de vraag. “Dat begint met goede employer branding. Bouw daarnaast aan een community van potentieel interessante werknemers en zzp’ers, ga actief verhalen vertellen, zodat ICT’ers overtuigd raken van jouw missie en visie en ze gevoel krijgen bij hoe het is om voor jouw organisatie te werken. Alleen zo verleid je ze uit zichzelf de stap naar jou toe maken of op enig moment wel ontvankelijk te zijn voor toenadering door een recruiter”.

De nieuwe Talent Monitor is nu te downloaden en wordt op 7 december gepresenteerd door middel van een webinar.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024