Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2024

Adviseur van Europees Hof: 'Miljardenboete rond Google Shopping terecht opgelegd'

Een Europese boete van ruim 2,4 miljard euro die Google jaren gelegen opgelegd kreeg wegens het voortrekken van zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping is terecht. Dit oordeelt een belangrijke adviseur van de Europese rechter die zich hierover buigt.

Adviseur van Europees Hof: 'Miljardenboete rond Google Shopping terecht opgelegd' image

De boete stamt uit 2017 en is opgelegd vanwege de manier waarop Google zijn prijsvergelijker aanbiedt. Het zou hierbij Google Shopping voorrang geven ten opzichte van concurrerende prijsvergelijkers, en zo concurrentievoordeel verkrijgen. Het belemmert zo de vrije concurrentie op de markt, oordeelde de Europese Commissie.

De miljardenboete is onderwerp van een langdurig juridisch gevecht tussen de Amerikaanse techgigant en de Europese Commissie. Google stapte naar de rechter en probeert al jaren lang een streep door de boete te laten zetten. Eerder stelde Europees Hof van Justitie Google echter al in het ongelijk. Nu kiest ook de advocaat-generaal van dit hof. Het advies is overigens niet bindend, maar het hof volgt het oordeel van de advocaat-generaal in veel gevallen wel.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei