Redactie - 25 januari 2024

Lagere vraag naar 5G-apparatuur leidt tot mindere resultaten bij Ericsson

De vraag naar 5G-apparatuur is wereldwijd afgenomen. Voor de Zweedse netwerkfabrikant Ericsson vertaalt dit zich naar lagere resultaten. Het waarschuwt dat de daling naar verwachting ook dit jaar doorzet.

Lagere vraag naar 5G-apparatuur leidt tot mindere resultaten bij Ericsson image

De Zweedse netwerkfabrikant legt voor het vierde kwartaal van 2023 een netto omzetdaling van 16 procent, 71,9 miljard SEK (6,32 miljard euro) neer. Dat is minder dan wat eerst werd verwacht. De operationele winst (EBIT) komt op 7,37 miljard SEK (648 miljoen euro), minder dan de winst een jaar geleden, maar beter dan wat analisten hadden verwacht.

De oorzaak bij die daling ligt bij een lagere vraag naar 5G-materiaal. Die leverde lange tijd volle orderboekjes op bij Ericsson, maar nu dat netwerk in veel landen is aangelegd, valt dat weer stil. Al ziet het bedrijf zowel in volwassen markten zoals Noord-Amerika, als in opkomende markten als India een terugval.

Ook dit jaar een onzekere markt verwacht

Ericsson zegt dat het ook in 2024 een onzekere markt verwacht, met minder omzet uit RAN (Radio Access Network) voor de hele wereld, China niet meegerekend. Wel verwacht het vanaf de tweede helft van dit jaar extra inkomsten via haar klant AT&T. Ericsson sloot een deal met de Amerikaanse operator ter waarde va 14 miljard dollar, die nu wordt uitgevoerd.

In de marge van de kwartaalresultaten kondigde Ericsson ook aan dat Lars Sandstrom vanaf 1 april de nieuwe CFO wordt. Hij volgt Carl Mellander op.

In samenwerking met Data News

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei