Witold Kepinski - 01 maart 2024

Quistor en SURF bundelen krachten in onderwijs- en onderzoeksproject

Quistor en SURF hebben, in samenwerking met Oracle, Microsoft, en Bechtle, met succes deelgenomen aan de GÉANT-aanbesteding en zo een nieuwe mijlpaal bereikt in de integratie van technologie, onderwijs en onderzoek. Het gezamenlijke project resulteerde in de doorontwikkeling van het baanbrekende SURF Research Cloud-platform, waardoor onderzoekers en onderwijsinstellingen toegang hebben gekregen tot geavanceerde cloudtechnologieën voor het efficiënt bouwen van virtuele onderzoeksomgevingen.

Quistor en SURF bundelen krachten in onderwijs- en onderzoeksproject image

SURF Research Cloud stelt onderzoekers in staat om rekenkracht te gebruiken van verschillende cloudplatformen. Deze rekenkracht wordt afgerekend in credits die beschikbaar zijn via SURF. Onderzoekers hebben hiermee de vrijheid om de credits naar eigen inzicht binnen het platform te besteden. De integratie met toonaangevende cloudplatformen, zoals Oracle Cloud, zorgt ervoor dat onderzoekers kunnen profiteren van de nieuwste technologieën en hardware, zonder zich zorgen te maken over administratieve rompslomp.

Het project ontving een subsidie van 400.000 euro van GÉANT, in samenwerking met EOSC Future, als erkenning voor zijn innovatieve bijdrage aan de adoptie van cloudservices in het onderzoeks- en educatielandschap. Ivar Janmaat, manager van SURF Research Cloud, benadrukt het belang van de cloudoverstijgende aanpak: "We wilden de flexibiliteit voor onze onderzoekers maximaliseren, en dankzij de samenwerking met Quistor, Oracle, Microsoft, en Bechtle hebben we deze visie kunnen realiseren."

Het succes van het project wordt ook toegeschreven aan de proactieve aanpak van Quistor. Mark Verhorst, Sales Manager Cloud Benelux bij Quistor, benadrukt de positieve samenwerking met SURF: "We hebben gedacht vanuit de oplossing, zodat het interessant is voor universiteiten, onderhoudbaar en schaalbaar, met alle voordelen van een public cloud zonder beperkingen."

Nu het SURF Research Cloud-platform live is, hebben SURF-leden toegang tot de onderzoeksomgeving. Een recente workshop over AI op de Hogeschool Utrecht, ondersteund door Oracle Cloud Infrastructure, was al een goede eerste referentie van de kracht en flexibiliteit van het platform.

Ivar Janmaat kijkt enthousiast naar de toekomst: "Ons platform is geschikt voor zowel echt onderzoek als praktijkgerichte workshops. Met Oracle Cloud Infrastructure als solide basis kunnen we blijven innoveren en bijdragen aan de bloeiende technologische ontwikkelingen." Mark Verhorst sluit af met lof voor Oracle Cloud Infrastructure: "De kracht van Oracle zit in de prijs-prestatieverhouding en de stabiliteit van het platform. Hierdoor kunnen onderzoekers meer bereiken met hetzelfde budget, wat leidt tot verbeterde onderzoeksresultaten."

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V3