Wouter Hoeffnagel - 07 maart 2024

VS willen ook onderhoud en reparaties door ASML in China inperken

De Amerikaanse overheid wil dat de Nederlandse regering ASML extra beperkingen oplegt wat betreft handel in China. Naast de levering van chipmachines, willen de Amerikanen nu ook onderhoud en reparaties aan bepaalden chipmachines aan banden leggen.

VS willen ook onderhoud en reparaties door ASML in China inperken image

Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen. Het gaat om chipmachines die ASML al langer niet meer mag leveren aan China. Chipmachines die Chinese klanten voor de invoering van deze exportbeperkingen echter aanschaften, mag ASML tot nu toe echter wel onderhouden en repareren. Ook willen de Amerikanen nu een einde aan maken.

Zorgen over militair gebruik

De exportbeperkingen zijn volgens de Amerikanen bedoeld om de toegang van China tot geavanceerde chips te beperken. De Verenigde Staten (VS) vrezen dat de Chinezen westerse chiptechnologie voor militaire doeleinden inzetten.

De Amerikanen willen overigens ook dat de Japanse overheid de regels verder aanscherpen. Zo willen de VS dat Japanse bedrijven bepaalde chemicaliën die worden gebruikt voor chipproductie niet meer naar China exporteren.