Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2024

Biden wil 103 miljoen dollar extra voor Amerikaanse CISA

De Amerikaanse overheid wil meer geld vrijmaken voor de Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA). President Joe Biden vraagt het Amerikaanse Congres 103 miljoen dollar aan extra financiering goed te keuren.

Biden wil 103 miljoen dollar extra voor Amerikaanse CISA image

Het extra geld voor de CISA is onderdeel van een breder plan voor fiscaal jaar 2025 ter waarde van 7,3 biljoen dollar. Daarbij is 13 miljard dollar gereserveerd voor het versterken van de digitale veiligheid bij Amerikaanse ministeries en overheidsdiensten.

3 miljard dollar beschikbaar

Indien het Congres akkoord gaat met het voorstel komt de totale financiering van de CISA uit op 3 miljard dollar. Daarbij is zo'n 470 miljoen dollar gereserveerd voor het uitrollen van netwerktools op federale netwerken, waaronder endpoint detection & response (EDR). Ook is 394 miljoen dollar gereserveerd voor het versterken van de interne digitale veiligheid van de CISA en het vergroten van diens analytische capaciteiten.

41 miljoen is beschikbaar voor het coördineren van de veiligheid van kritieke infrastructuur, terwijl 116 miljoen dollar beschikbaar is voor de implementatie van de Cyber Incident Reporting for Critical Infrastructure Act. Deze wetgeving stelt strengere eisen aan kritieke sectoren, onder meer wat betreft het rapporteren van security-incidenten.

Republikeinse Partij kan voorstel blokkeren

Het is overigens maar de vraag of de extra financiering wordt goedgekeurd. De Republikeinse Partij beschikt in het Congres over een meerderheid en kan een voorstel van Biden dan ook blokkeren.

Meer informatie is hier beschikbaar.