Wouter Hoeffnagel - 18 maart 2024

Apple schikt rechtszaak met boze beleggers

Apple treft een schikking in een rechtszaak aangespannen door een groep boze beleggers. De aandeelhouders stellen dat Apple-topman Tim Cook hen heeft voorgelogen over de vraag naar iPhones in China, en een dalende vraag zo verborgen heeft gehouden. Apple betaalt beleggers als onderdeel van de schikking in totaal 490 miljoen dollar.

Apple schikt rechtszaak met boze beleggers image

De zaak draait om een bespreking op 1 november 2018 waarbij Cook analisten informeerde over de impact van ongunstige wisselkoersen op markten als Braziliƫ, India en Rusland, die hierdoor onder druk kwamen te staan. Cook meldde toen dat China niet in dit rijtje zou passe. Enkele dagen later riep Apple leveranciers echter op hun productie te beperken, waarna het enige tijd later ook zijn verwachtingen voor zijn kwartaalomzet naar beneden bijstelde. Toen wees Apple wel op spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

74 miljard dollar aan beurswaarde verdwenen

Het nieuws werd niet goed op de aandelenbeurs ontvangen; de waarde van het aandeel Apple daalde een dag later met ongeveer tien procent. In totaal verdampte daardoor zo'n 74 miljard dollar aan beurswaarde.

De schikking die het Amerikaanse techbedrijf nu treft is bedoeld om beleggers te compenseren die Apple-aandelen kochten tussen de bespreking op 1 november 2018 en het moment waarop Apple zijn winstverwachtingen naar beneden bijstelde.