Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2024

Gartner: Bedrijven zetten in op integratie digital workplace- en ESG-tools

80% van de digital workplace (DW)-leiders integreert in 2027 DW-tools met beheer- en rapportagetools op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), voorspelt Gartner. Op dit moment maakt zo'n 5% gebruik van een dergelijke integratie, meldt de marktonderzoeker.

Gartner: Bedrijven zetten in op integratie digital workplace- en ESG-tools image

"Milieuduurzaamheid is een groeiende prioriteit voor CEO's en senior business executives, ondanks de verkrappende economische omstandigheden", zegt Stuart Downes, VP Analyst bij Gartner. "Tegenwoordig bieden weinig DW-tools gegevens over duurzaamheid, en degenen die dat wel doen richten zich meestal op het energieverbruik van apparaten, dat in de DW slechts ongeveer 15% van de uitstoot uitmaakt."

Oplossingen die de bedrijfsduurzaamheid verbeteren

In de loop van de komende jaren worden de wettelijke vereisten voor ESG-rapportage van kracht voor bedrijven in de EU en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). "ESG-leiders verwachten dat IT digitale oplossingen levert die de bedrijfsduurzaamheid verbeteren, evenals verbeterde rapportage van IT om te voldoen aan wettelijke vereisten, die moeten worden genormaliseerd en gecentraliseerd in ESG-beheer- en rapportagesoftware", aldus Downes.

Beslissingsondersteuning en analytische capaciteiten helpen bij het identificeren van kansen om de ESG-capaciteiten te bevorderen, inclusief milieuoverwegingen zoals koolstofemissies.

Aantal apparaten per werknemer

"Het aantal apparaten en randapparatuur per werknemer komt in beeld nu organisaties de CO2-uitstoot willen optimaliseren", aldus Downes. "Organisaties moeten samenwerken met leveranciers van tools door prioriteit te geven aan nieuwe mogelijkheden om de duurzaamheidsgegevens te meten en te rapporteren die ESG-leiders nodig hebben."

Om de CO2-uitstoot te optimaliseren, moeten leveranciers van DW-infrastructuurtools nieuwe rapportagemogelijkheden voor milieuduurzaamheid aan hun aanbod toevoegen, waaronder uniforme Endpoint Management (UEM)-tools, Desktop as a Service (DaaS)-tools en Digital Employee Experience (DEX)-beheertools en digitale platformgeleiders. Door te focussen op mogelijkheden voor ecologische duurzaamheid kan worden voldaan aan de eisen van de energieregelgeving en kunnen de kosten worden verlaagd naarmate de levensduur van apparaten wordt verlengd.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Predicts 2024: Build a Sustainable and Collaborative Digital Workplace Infrastructure'. Gartner deelt meer informatie over samenwerkings- en werkplektechnologieën voor hybride werk tijdens de Gartner Digital Workplace Summit, die deze week in het Amerikaanse Grapevine plaatsvindt. Andere locaties zijn onder meer 10-11 juni in het Britse Londen en 27-28 augustus in het Japanse Tokio.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024