Witold Kepinski - 29 maart 2024

Digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken binnenkort mogelijk

Advocaten kunnen vanaf 22 april bij de rechtbanken Amsterdam, Limburg, Midden-Nederland en Oost-Brabant digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en in gezag- en omgangszaken. Bij de rechtbank Gelderland was dit al langer mogelijk. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken.

Digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken binnenkort mogelijk image

Door het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' in te loggen krijgen advocaten toegang tot hun digitale dossier(s) met alle bijbehorende stukken. Zij loggen in met de Advocatenpas. Advocaten kunnen in Mijn Rechtspraak zelf stukken indienen of zelf een nieuwe zaak starten. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Alle stukken staan direct op één plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak en is alleen mogelijk via het webportaal Mijn Rechtspraak.

Digitale Toegang

Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.