Witold Kepinski - 09 april 2024

SAP schrapt 2.600 banen in Duitsland als onderdeel van reorganisatie

Softwarefabrikant SAP kondigt vandaag aan dat het 2.600 banen in Duitsland schrapt als onderdeel van een grootschalige reorganisatie. De herstructurering is gericht op het concentreren van de activiteiten op strategische groeigebieden zoals kunstmatige intelligentie (AI)

SAP schrapt 2.600 banen in Duitsland als onderdeel van reorganisatie image

SAP heeft in januari 2024 een herstructureringsprogramma voor het hele bedrijf aangekondigd om zich te concentreren op strategische groeigebieden zoals Business AI 

Dit herstructureringsprogramma heeft gevolgen voor 8.000 banen wereldwijd, waarvan 2.600 in Duitsland. De getroffen medewerkers hoeven niet allemaal weg, sommigen komen in aanmerking voor interne alternatieve functies.

De reorganisatie beïnvloedt ook andere Europese landen. In totaal zullen er in Europa 4.100 banen verdwijnen. SAP benadrukt dat het tegelijkertijd investeert in belangrijke groeigebieden en verwacht het jaar 2024 af te sluiten met een stabiel personeelsbestand.

De Europese ondernemingsraad van SAP heeft kritiek geuit op de reorganisatie. De raad stelt dat het management de bedrijfslogica onvoldoende heeft onderbouwd en geen nauwkeurige informatie over inefficiënties heeft verstrekt.

De herstructurering is de zoveelste in de software-industrie, die de laatste jaren gekenmerkt wordt door consolidatie en overnames. De komst van kunstmatige intelligentie heeft de druk op softwarebedrijven om te innoveren en te transformeren verder vergroot.