Witold Kepinski - 25 april 2024

IBM biedt Meta Llama 3 open modellen aan op Watsonx

IBM heeft de beschikbaarheid aangekondigd van Meta Llama 3 – de volgende generatie van Meta’s open grote taalmodel – op zijn watsonx AI- en dataplatform. Hiermee wordt IBM's watsonx.ai-modelbibliotheek uitgebreid om bedrijven te helpen innoveren met de interne Granite-modellenreeks, evenals die van toonaangevende modelaanbieders zoals Meta.

IBM biedt Meta Llama 3 open modellen aan op Watsonx image

De toevoeging van Llama 3 bouwt voort op de samenwerking van IBM met Meta om open innovatie voor AI te bevorderen. De twee bedrijven lanceerden eind vorig jaar de AI Alliance – een groep organisaties uit de industrie, start-up, academische wereld, onderzoek en overheid – en is sindsdien uitgegroeid tot meer dan 80 leden en medewerkers.

Bovendien hebben de engineering-experts van IBM Consulting en Client met honderden ondernemingen samengewerkt om Llama-modellen toe te passen op hun beoogde bedrijfspilots en gebruiksscenario's. IBM heeft bijvoorbeeld geholpen bij het bouwen van een content engine voor de Recording Academy – de non-profitorganisatie die de GRAMMY's host – door Llama 2 te trainen met behulp van de eigen, vertrouwde gegevens van de Recording Academy om digitale inhoud te produceren die consistent is met de normen en de toon van het merk.

Volgens Meta bevat de release van Llama 3 vooraf getrainde en op instructie afgestemde taalmodellen met 8B- en 70B-parametertellingen die een breed scala aan gebruiksscenario's kunnen ondersteunen, waaronder samenvatting, classificatie, informatie-extractie en op inhoud gebaseerde vraag en antwoord. Het 8B-model is ontworpen voor snellere training en edge-apparaten, terwijl het 70B-model is ontworpen voor het creëren van inhoud, conversatie-AI, taalbegrip, onderzoek en ontwikkeling en bedrijfstoepassingen. Meta heeft verklaard dat Llama 3 verbeterde prestaties vertoont in vergelijking met Llama 2, gebaseerd op Meta's interne tests. In de komende maanden verwacht Meta nieuwe mogelijkheden, extra modelgroottes en verbeterde prestaties, en het Llama 3-onderzoekspapier te introduceren.

IBM host ook Code Llama 34B – een taakspecifiek model voor het genereren en vertalen van code – op watsonx. IBM biedt Llama-modellen voor zowel SaaS als on-premise, waardoor klanten de keuze en flexibiliteit krijgen om AI op te schalen met hun eigen data voor een bredere reeks zakelijke gebruiksscenario's.

IBM gelooft, net als Meta, in het inschakelen van een robuust ecosysteem van AI- bouwers en onderzoekers om te testen, feedback te delen en samen te werken om open en verantwoorde AI-innovatie te bevorderen. We zijn benieuwd wat innovators zullen bouwen met Llama 3 en andere modellen op het watsonx-platform.

AI-bouwers kunnen watsonx.ai vandaag nog verkennen via de gratis proefperiode: https://www.ibm.com/products/watsonx-ai.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024