Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2024

Hoogste baas van Amerikaanse luchtmacht vliegt in AI-gestuurde F-16

Frank Kendall, de hoogste baas van de Amerikaanse luchtmacht, is onlangs aan boord gestapt van een F-16 die met kunstmatige intelligentie (AI) is bestuurd. Hij maakte een testvlucht boven Edwards Air Force Base in de Mojave-woestijn in de staat Californië.

Hoogste baas van Amerikaanse luchtmacht vliegt in AI-gestuurde F-16 image

De Associated Press (AP) meldt dat Kendall zich ruim een uur in de F-16 heeft laten rondvliegen door de AI. In het toestel waren twee menselijke piloten aanwezig, die in geval van nood konden ingrijpen. De F-16 voerde tijdens zijn vlucht manoeuvres uit met snelheden van ruim 800 kilometer per uur. De AI-gestuurde F-16 vloog daarbij samen met een door piloten gestuurde F-16. Het vliegtuig heet Vista, dat staat voor Variable Stability In-flight Simulator Test Aircraft.

Het nieuws over de vlucht is pas na afloop bekend gemaakt om de vlucht niet in gevaar te brengen. Zo zijn er ook veel tegenstanders van het gebruik van AI in oorlogssituaties. Zo waarschuwden Amerikaanse experts vorig jaar nog voor de impact hiervan, en haalde daarbij een gedachte-experiment aan waarbij een AI-drone zijn aarzelende opdrachtgevers uitschakelde om het einddoel van zijn missie te kunnen behalen. Denk echter ook aan het Internationale Rode Kruis, dat eerder zijn zorgen uitsprak over het overlaten van keuzes tussen leven en door aan software.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024